Борисов показа на Вучич АМ Европа и Балкански поток от хеликоптера (видео)

Като тръгнеш от Белград и в Бургас на вечеря

OFFNews 01 юни 2020 в 12:58 3492 2

Снимка Правителствена информационна служба

Бойко Борисов и Александър Вучич на борда на правителствения хеликоптер.

Премиерът Бойко Борисов посрещна с почести на летище София сръбския Александур Вучич, след което отпътуваха с правителствения хеликоптер, за да инспектират по въздух напредъка по изграждането на магистрала "Европа" и газопровода "Балкански поток".

По време на първия разговор двамата изразиха увереност, че независимо от трудностите, породени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на проектите, които са от огромно значение, не само за двете страни, но и за целия регион, според правителствения пресцентър. Борисов изтъкна, че въпреки коронавируса, в България не е спирала работата по изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“.

„Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на АМ „Европа“ е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия“, каза той и акцентира върху напредъка по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница. „Работим усилено и очаквам близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината“, посочи премиерът. Част от пътуването им, по традиция, беше излъчено на живо през фейсбук профила на Борисов.

Като тръгнеш от Белград и в Бургас на вечеря

"Като тръгнеш от Белград и в Бургас на вечеря. А ние, както обичат да ходят в Белград на кръчма... и на театър обичат да ходят, не само на кръчма", обясни предимствата на ново трасе, свързващо България със сръбската столица Борисов на борда на хеликоптера. И припомни, че другите магистрали - "Тракия" и "Марица", работят, така че и до Истанбул може да се пътува, и до Слънчев бряг, а "Хемус" се строи, така че и до Варна, като стане готова.

"Много е добре", отвърна одобрително Вучич.

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе.

По време на срещата премиерът Борисов запозна сръбския президент и с напредъка по строителството на „Балкански поток“. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион.

От Доналд Тръмп и Белия дом до Путин, Ердоган, Вучич - само президенти

Двамата прелетяха и над трасето на "Балкански поток". Борисов показа карта на България с енергийните проекти, един от които е разширението на газопреносната мрежа на държавната "Булгартрансгаз", с която се свързва "Турски поток", а в българската и част се нарича “Балкански поток”. Министър-председателят разказа подробно за компресорните станции по трасето, за полагането на тръби, за напредъка в строежа, важността на този газопровод и тази на интерконектор с Гърция. Показано бе и газохранилището в Чирен.
"100% от инвестицията е българска", заяви Бойко Борисов. Добави, че всичко се прави по правилата на ЕС, Вучич уточни, че никой не може да има възражения по проекта по начина, по който се строи.

"От Доналд Тръмп и Белия дом до Путин, Ердоган, Вучич - само президенти. И аз едно малко премиерче по средата - ето - всички да сте доволни", отвърна с усмивка министър-председателят, сочейки картата на масата. "Аз съм най-малкият сред вас", отговори Вучич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

2

"Кучетата си лаят кервана си върви"

18551

1

Нострадамус

01.06 2020 в 13:31

ЛЪЖЕЦА на Републиката борисоФФ не го ли построи вече този "Балкански поток"!
Още на 03.Януари той Излъга, че :
-"Строим по 5 км на ден от Балкански поток"
https: plovdiv online.com dokumentirai miga item 104594 borisov stroi se po 5 km na den ot balkanski potok