Борисов иска по-високи такси за колите в центъра на София, Фандъкова отказа

OFFNews 21 февруари 2018 в 11:44 6401 5

Борисов иска по-високи такси за автомобилите в центъра на София

Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, цитиран от "Фокус".

Малко по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова обаче обясни, че на този етап не се мислим за поскъпване на платената зона за паркиране в центъра на столицата.

По-рано днес стана ясно, че правителството отпусна 151 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част.

София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, заедно с пл. „Славейков“ и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици“, цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, частта пред Народното събрание.

„151 млн. лв. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна. Това е ул. „Граф Игнатиев“, всички прилежащи улици към тях. Новите трамваи не само гарантират чистота на въздуха, но и чистота от шума, защото всички тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци, които има в момента“, коментира Борисов.

Той не пропусна да припомни, че когато е станал кмет на София, най-младият тролей е бил по-стар от него:

Едно време, като станах кмет, най-младият тролей беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един. Но автобусите от Орлов мост, особено бяха видни по „Цариградско шосе“, като тръгваха до „Плиска“ – черен дим. Също бяха стари „Икарус“ и нямаше нищо ново.

Според него в центъра на София трябва да има по-скъпа зона:

Като постигнете вече да се уплътни и с метрото вече зоната, трябва да направите скъпа зона в София - центъра. Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите. Не стига, че е по-евтино и бързо, но и 100% екологично чисто. Тези зони за отдих, парковете, домовете за социални грижи и това което правим, е мисля изцяло в полза на хората. Надявам се до края на годината да почнем от „Младост“ от „Черната котка“ или „Църна маца“. От „Младост“ Горанов тръпне в очакване да започнем до „Църна маца“ и съответно от другата страна от „Борис III“ до магистрала „Люлин“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че са разговаряли с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и очакват АПИ да обяви процедурата за избор на изпълнител за целия участък от ж.к. „Младост“ до автомагистрала „Тракия“ до средата на месец март. „Това означава, че имаме шанс до края на годината да започнем изграждането на разширението на Софийския околовръстен път“, каза още Йорданка Фандъкова.

Регионалният министър Николай Нанков също взе отношение по темата, като посочи, че това са "най-видимите проекти за софиянци".

"Не само за централната градска част, която ще бъде напълно обновена – пространството около пл. „Гарибалди“, пл. „Славейков“ и пл.„Патриарх Евтимий“ по протежение на ул. „Граф Игнатиев“, църквата „Св. Седмочисленици“ с парковото пространство, „Златна София“. Всички тези части ще имат изцяло нов облик за жителите и гостите на София. Градският транспорт - в унисон с политиките, които прави Столична община за ниско въглеродни емисии, ограничаване на парниковите газове, а и като цяло проблемите с атмосферния въздух, фините прахови частици. Парите се връзват в изключително адекватен и обективен смисъл с всички приоритети на правителството“, обясни Нанков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

4

Ivan Veselinov

21.02 2018 в 13:55

ми направи подземни паркинги като в Тирана, Албания и хората няма да спират на зона бе...

20699

3

Новак

21.02 2018 в 13:30

А този хаирсъзин и другите подобни, ще плащат ли от джоба си когато НСО ги вози нагоре надолу? Същото се отнася и за депутатската сган, която паркира пред Народното събрание.
Май наистина са им привършили еврофондовете и готвят нови касички.

10571

2

Hissarion

21.02 2018 в 12:50

Витошка е толкова прекрасна, че скоро ще се превърне в тесен коридор от заграбилите я кръчми, присвоили си дори пожарните кранове.

 
X

Да помогнем на украинските деца!