Борисов е разговарял за ядрена енергетика и 5G със заместник-държавен секретар на САЩ

Георги Ангелов 19 октомври 2020 в 21:33 5429 2

Снимка Правителствена информационна служба

Борисов проведе и видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ

Премиерът Бойко Борисов и заместник-държавният секретар на САЩ Кийт Крач са разговаряли по телефона, като според правителствената информационна служба двамата са били “единодушни в необходимостта от укрепване на активното двустранно енергийно сътрудничество. В сряда правителството даде мандат на БЕХ да преговаря с американски компании за 7-и блок в Козлодуй. През юни тази година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика“, изтъкнал Борисов.

В хода на разговора между премиера Борисов и заместник-държавния секретар Крач е обсъдена и възможността за засилване на сътрудничеството по
линия на 5G. През януари тази година Европейската комисия публикува документ със стабилни и всеобхватни мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО, като целта е намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на
свързаността и сигурността, пише в правителственото съобщение. В документа на ЕС се казваше, че националните държави трябва да оценят рисковите профили на доставчиците, да прилагат съответните ограничения за доставчиците, считани за високорискови, включително необходимите изключения за ключови активи, считани за критични и чувствителни (като например основните мрежови функции), и да въведат стратегии за гарантиране на диверсификацията на доставчиците. Още преди година САЩ лиши китайската компания Huawei, която е почти монополист в изграждането на 5G мрежите, от възможност за директно сътрудничество с американски компании.

Повод за разговора на Борисов и Крач е инициативата „Три морета“, която от днес се председателства от България. “„Инициативата „Три морета“ се развива много бързо политически и икономически благодарение на подкрепата на САЩ и ентусиазма на страните-членки. Това показва, че има политическа воля за подобряване на условията за развитие на страните от региона“ е заявил Борисов. Българският премиер припомнил, че миналия месец правителството ни прие решение да бъдат внесени 20 милиона евро в инвестиционния фонд на Инициативата и назначи национален координатор. „Желанието ни е да повишим икономическия просперитет не само на страните между Балтийско, Адриатическо и Черно море, но и на цяла Европа и с оглед на текущата ситуация, за облекчаване на сериозните икономически, финансови и здравни проблеми, причинени от пандемията Covid-19“, изтъкнал в разговора Бойко Борисов.

Борисов проведе днес и видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. „България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни е особено широко с тенденция за по- нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на сътрудничеството между ЕС и САЩ“, е заявил Борисов по време на онлайн среща. „Вие сте силен съюзник на САЩ“ – с тези думи пък се обърнали представителите на водещите еврейски организации в САЩ към българския министър-председател.

Премиерът Борисов даде висока оценка на Стратегическия диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София. По думите му така се отваря нова глава и по-високо ниво на сътрудничество в приоритетните области от взаимен интерес като сигурността и отбраната, енергетиката, търговията и икономиката. „Разчитаме на подкрепата на американските еврейски организации за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за привличането на нови преки американски инвестиции в България“, подчерта министър-председателят Борисов. Според него значителен потенциал за нови двустранни връзки е налице във високотехнологичните сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга, машиностроенето и електрониката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

2

stanimir_13

20.10 2020 в 08:31

Сигурно за това са си говорили, че той нашия много ги разбира тия неща.

606

1

order

20.10 2020 в 05:42

Какво ГУАУНО е изтропала Сивушка...а сеги требва да го близне и Бикчето Белчо та стана и се опече работата!!!!
https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/10-19- 2020.jpg?itok=xtQfTxfb
 
X

Да помогнем на украинските деца!