МС дава мандат на БЕХ да преговаря с американски компании за 7-и блок в Козлодуй

OFFNews 14 октомври 2020 в 10:07 2622 2

"Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ "Белене". Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни. Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент". Това заяви пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя допълни, че страната ни е положила големи усилия по сделката.

„Успяхме да накараме „Росатом” да се откажат от големите лихви. Подписахме и споразумение с тях, с което те се отказват да предявят претенции към държавата. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме яснота какво ще се случи с тях”, каза Петкова.

Тя коментира и предвиденото изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на централата. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът", обясни енергийният министър.

Петкова допълни, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно, и това е енергийната сигурност на всяка една държава.

„В решението, което днес предстои да обсъдим, е даден срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва резултатите от това проучване и резултатите от преговорите на БЕХ с американски компании, които развиват ядрени технологии. Този срок е до месец януари 2021 г. Надявам се дотогава да имаме много по-конкретна информация“, добави тя.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. Тя добави, че основна цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси.

„Насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“, добави Петкова.

Според нея с американските партньори страната ни винаги е имала откровен диалог.

"Имаме много добри резултати в последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях", каза Петкова.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3232

  2

  tarabata

  14.10 2020 в 10:43

  Всъщност и за американските централи горивото е руско, щото собственото им производство е изключително скъпо и нископродуктивно .

  3232

  1

  tarabata

  14.10 2020 в 10:41

  Които да купят руско гориво и да ни го продадат с надценка, примерно двойна или тройна, или да потрошат реакторите с гориво, което не е за такива реактори.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна