БНБ не може да отпечата бюлетините за вота, Реформаторите зоват за помощ от Румъния

Симона Костадинова 26 май 2015 в 12:42 3257 0

Печатницата на БНБ не може да се справи със задачата да отпечата бюлетините за местния вот заради технически затруднения. Това поставя пред управляващите въпроса как ще бъдат осигурени изборните книжа за местния вот, който предстои само след няколко месеца.

От Народната банка са изпратили писмо председателя на парламента Цецка Цачева, в което обясняват, че обемът на изборните книжа е много голям, а сроковете за отпечатването са твърде кратки и няма как да се справят навреме.

Днес при Цачева се събраха представители на всички парламентарно представени групи, за да обсъдят какви са възможностите да се преодолее проблемът.

"Стои въпросът защо правителството, което отговаря за техническата подготовка на изборите, се е сетило чак в края на май, че ще има избори през октомври. Това се знае отдавна. Факт е и са основателни опасенията на печатницата, че ще трябва да се печатат повече бюлетини. За национални избори числото за отпечатване е около 8 млн. бройки, а сега трябва да са около 18 млн. бюлетини", обясни червената депутатка Мая Манолова пред журналисти в парламента.

Според Изборния кодекс, който бе изготвен именно от Мая Манолова по време на 42-рото Народно събрание, бюлетините могат да произвеждат само печатници с лиценз за издаване на ценни книжа и това създава проблемите за отпечатването. В България такива са само две, освен печатницата на БНБ – частните "Демакс" и "Дунав преса".

Днес на срещата са били предложени няколко варианта за решаване на проблема. Единият е бюлетините да се печатат и в другите две лицензирани печатници. Другият вариант е да се върне старата практика да се печатат бюлетини от печатници, определени от областните управители.

Реформаторите пък са предложили бюлетините за местния вот да се отпечатат в съседна страна - например Румъния.

"Във всички случаи връщането към стария режим, при който областните управители възлагат на едни печатници, които никой не контролира, е абсолютно неприемлив. Това, че разговорът се води в парламента с представители на всички партии, показва, че има определени надежди Изборния кодекс да се промени", обясни Манолова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни от своя страна, че управляващите нямат никакво намерение да променят Изборния кодекс и заяви, че проблемите, които имат, са причинени само и единствено от промените, направени от Мая Манолова. Той не пожела да каже как смятат от ГЕРБ да решат проблема, защото това това щяло да породи спекулации.

"За всички дефекти и дефицити, които констатирате в Изборния кодекс, въпросите ги отправяйте към Мая Манолова. Парламентарната група на ГЕРБ има становище да не се променя Изборния кодекс, защото ние знаем, че трябва да се направят промени, но три месеца преди стартиране на предизборна кампания разбирате, че веднага ще започнат спекулации за това как ГЕРБ или мнозинството в парламента иска да направи промяна точно в 12 без 15", обясни Цветанов.

Манолова заяви, че по време на срещата никой не е казал колко ще струват предложените варианти. Тя обаче подчерта, че е прекалено късно, за да се водят чак сега подобни предварителни разговори.

"В края на май разговор по темата печатане на бюлетини, което ще се случи след няколко месеца, не е много коректен, защото те вече трябваше да имат готови решения. Като нямат, ние им предложихме варианти", обясни Манолова.

Според Манолова БНБ се справила перфектно със задачата за кратките срокове, които имала преди евроизборите, да напечата кочаните. Именно за това друг вариант, за да се реши проблемът, бил да се купят допълнителни машини за народната банка и така да се увеличи капацитета й на печатане.

Червената депутатка неколкократно повтори, че отпечатването на бюлетините е задължение на управляващите. Тя обаче подчерта, че връщането към стария режим на печатане е неприемлив за БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!