Бизнесът подкрепя реформата в МВР, синдикатите готови за протести

Цветан Петров 11 април 2016 в 17:40 2482 0

Снимка БГНЕС

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов

Синдикалната организация в МВР остава нащрек, готова да излезе на нови протести, ако ограничаването на социалните привилегии на служителите остане в окончателния проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР.

Това съобщи по време на днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) Илия Кузманов - заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Според проекта обезщетенията при пенсиониране на новопостъпилите служители на МВР ще се намалят от 20 на 12 месечни заплати, а платеният годишен отпуск ще бъде 25 вместо 30 дни. Предвижда се преструктуриране на дирекции и отделяне на административното обслужване на граждани в център за предоставяне на услуги.

"Не смятам, че предложенията ни за промени в Закона за МВР са самоцелни и че трябва да бъдат защитавани до край", пък каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Ципов добави, че все пак е било полезно да се разгледа законопроекта и в рамките на НСТС, тъй като според него, чрез конструктивен диалог, ще се изчистят всички позиции от страна на ръководството на МВР и синдикатите.

Другият заместник-министър на вътрешните работи Цвятко Георгиев добави, че промените в Закона за МВР не целят единствено орязването на привилегиите на полицаите.

В същото време работодателите заявиха, че подкрепят предложението за поправки в Закона за МВР, и се обявиха за по-смели промени.

Работодателите изтъкнаха, че по процент на разходите за сигурност в бюджета България е на второ място в Европейския съюз, а по разходи за сигурност към брутния вътрешен продукт също е далеч над средното за ЕС ниво.

На днешния съвет беше обсъдена и ефективността от въвеждането на еднодневните трудови договори, които влязоха в сила от 17 юли миналата година чрез добавянето на член 114а в Кодекса на труда. Според данните на Министерството на труда и социалната политика през 2015 са били съставени общо около 81 хил. такива договора, като от тях невалидни са били 9000.

Според анализа, представен от министерството, причината е, че работниците, които се занимават със сезонна селскостопанска работа, не са достатъчно добре информирани за правилата около тези договори. Работодателите не могат да ги убедят, че подписването на един такъв еднодневен договор няма да ги лиши от обезщетението за безработица, което за сезонните работници е много по-сигурен доход, отколкото работата.

"Има много случаи на отказ да се сключи дневен договор от страх някой да не си загуби социалните плащания. Няма нито един такъв, който да е загубил социални плащания, затова, че е работил на еднодневни трудови договори. Напротив-еднодневният договор дава възможност за допълнителни осигуровки на работещия", обясни министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови