Тристранката обсъжда бламираните промени в Закона за МВР

OFFNews 11 април 2016 в 07:51 2284 0

Тристранката обсъжда бламираните промени в Закона за МВР

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще разгледа промените в Закона за МВР, които бяха отхвърлени на първо четене от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Промените провокираха недоволството на синдикатите, които бяха против орязването на социални придобивки на служителите на МВР. С него трябваше да се намалят заплатите, които полицаите ще взимат при пенсиониране. Вместо до 20 както е сега, те ще взимат до 12. Условието щеше да важи само за служителите, които са постъпили на работа при условията на променения закон.

Миналата седмица промените, които бяха представени от вътрешния министър Румяна Бъчварова като реформа, не получиха подкрепа от ресорната комисия в парламента. В интервю за БНР Бъчварова обяви, че това няма да я разколебае и че се надява все пак да намери подкрепа сред останалите депутати. Въпреки че депутатите от ГЕРБ гласуваха за промените, председателят на комисията и шеф на Парламентарната група на партията разкритикува за пореден път закона. Според него подобни промени на били предвидени в управленската програма на правителството. Според него в системата на МВР трябва да има централизация, а не децентрализация, каквато се предвижда с изнасянето на дейности, като издаването на лични карти например. 

В контекста на бламираната реформа премиерът Борисов заговори за предсрочни избори. Той подкрепи вътрешния си министър и заяви, че срещу реформите винаги има съпротива. Тъй като от РБ, АБВ и Патриотичния фронт не подкрепиха промените в закона, Борисов заяви: "Да не стане така, че ако има предсрочни избори, от тези които са в парламента, никой да не остане там?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови