Бизнесът иска оставката на шефа на КЕВР, не ще "преференциални" централи

OFFNews 02 август 2015 в 12:06 3951 6

Четирите работодателски организации и синдикатите искат мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени. Те настояват и за реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото". Бизнесът иска и оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. 

Реакцията им и породена от новите цените на тока от 1 август, които КЕВР утвърди. Енергията за предприятията поскъпна, а за битовите потребители се понижи. 

Днес синдикати и работодатели заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести.

В официално становище на синдикатите и работодателите искат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му 87% от членовете на организациите казали "Да" на оставката на Иванов в проведена анкета. 

"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", заяви Васил Велев.

Иван Иванов: Защо на говорят, че цената на природния газ падна

Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин. Това заяви пред БНР шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

„В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавка "задължени към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара”, посочи той.

Иванов нападна председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев: „Защо не каза на хората, че КЕВР, срещу който негодуват, в продължение на 6 месеца намали с 20% цената на природния газ, което е основна суровина за голяма част от българската индустрия. Някой забеляза ли намаление на цената на продуктите от тези производства, където той се използва. Не се почувства никаква промяна”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови