Бизнесът иска оставката на шефа на КЕВР, не ще "преференциални" централи

OFFNews Последна промяна на 02 август 2015 в 12:06 3209 6

Четирите работодателски организации и синдикатите искат мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени. Те настояват и за реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото". Бизнесът иска и оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. 

Реакцията им и породена от новите цените на тока от 1 август, които КЕВР утвърди. Енергията за предприятията поскъпна, а за битовите потребители се понижи. 

Днес синдикати и работодатели заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести.

В официално становище на синдикатите и работодателите искат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му 87% от членовете на организациите казали "Да" на оставката на Иванов в проведена анкета. 

"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", заяви Васил Велев.

Иван Иванов: Защо на говорят, че цената на природния газ падна

Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин. Това заяви пред БНР шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

„В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавка "задължени към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара”, посочи той.

Иванов нападна председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев: „Защо не каза на хората, че КЕВР, срещу който негодуват, в продължение на 6 месеца намали с 20% цената на природния газ, което е основна суровина за голяма част от българската индустрия. Някой забеляза ли намаление на цената на продуктите от тези производства, където той се използва. Не се почувства никаква промяна”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.08 2015 в 22:21

Цялата работа е, че в тази страна голяма част от населението нехае какво се случва с държавата, защото било разочаровано, омерзено и излъгано от гадните политици! Безхаберниците трябва да се сърдят най-много на себе си, защото сами са виновни за нещастния си живот. Да си тъпа овца е най-тежкото заболяване - не можеш да оправиш живота си, и все някой друг ти е виновен.

02.08 2015 в 13:20

Много наивни хора пишат глупости.Какво намаляване цената на тока, какви 5 лева?Всичко е измама и илюзии.Цената е вдигната на 10 и 11%Не вярвайте на лъжите, които ни заливат

02.08 2015 в 13:02

Най-после намаление цената на тока !
Браво на Иван Иванов !
Доживях да има спад в цената на тока !
Говоря на нормалните потребители - физически лица.
Мисля че е редно ние нормалните потребители да организираме един митинг в подкрепа на Иван Иванов !
Да кажем НЕ на мутренския, ДС-бизнес. Дълги години мутренския бизнес краде от хората - "В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата". Това си е чиста кражба в нарушение на законите, нали?

02.08 2015 в 12:52

В енергетиката има само едно за разбиране: в момента дупят каквото е останало държавно - централи и инфраструктура - за да ги приватизират за жълти стотинки в следващата порция "оздравявания" на сектора.

Как ги дупят? Като продават без пари на разни "инвеститори клас А" и други навлеци-"бизнесмени" държавния евтин ток, а те от своя страна го препродават с голяма печалба.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/07/16/neznanie-nevejestvo-bednost-mizeriia.1376655

02.08 2015 в 12:46

И аз не разбирам от енергетика. Но когато цената все се вдига, заплатите в енергетиката са все огромни, енергийните дружества са все на загуба, единственият извод е, че се краде. А кой - не знам...Но пък да протестират едновременно бизнесът и синдикатите ми се струва нечистоплътно. Да излезе някой със сметки пред обществото и да каже как стоят нещата. Колкото и да не разбираме от енергетика, разбираме от математика.

02.08 2015 в 12:36

Изобщо не разбирам от енергетика. Само чета, гледам и слушам,като повечето от нас,от страни.
Мега интереси. Много изпрани, къде откраднати милиарди във паркове, волтаици и пр. Кофти договори за свръх скъп ток. Особено на себестойността на този от АЕЦ-а.Много маймунки на клона на бедметежните печалби от тоз, що клати гората. ...т. е, от всички нас. Куцо и сакато, ама все "наши"хора, от бармани и бакали,мутри и ченгета станаха енергийни босове и корифеи.
Дойде ли юли -автоматически цената е нагоре. А държавните дружества ,все на безумни загуби. А ЕРП-тата, все в схеми и печалби. Говори се, какви пари се дават изначално, дадена персона да бъде типосана да шеф на КЕВР.От години.
Нямам си хал хабер от енергетика
Но нещо не ми се връзват нито нещата, нито логиката, нито случващото се.
За лаик, като мен, това е пладншки грабеж на раята, като мен и много подобни.