Бюджет 2023: Строят 100 нови физкултурни салона, ремонтират 15-20 общежития, едносменен режим в повече училища

Александра Маркарян 26 юли 2023 в 09:45 3610 0

Красимир Вълчев

Снимка Министерски съвет, архив

Красимир Вълчев

Финансирането на три нови национални програми в сферата на образованието в бюджета за 2023 г. подкрепи снощи Комисията по бюджети финанси към Народното събрание по предложение на бившия министър на образованието и настоящ председател на комисията по образование в НС Красимир Вълчев и депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те са на обща стойност 580 млн. лева и трябва да бъдат изпълнени в периода 2024-2026 г.

Първата е за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. За нея се предвиждат 240 милиона лева.

Втората ще осигури изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в училищата, също за 240 милиона лева.

За саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития се залагат 100 милиона лева.

"Очаквам предложението да получи подкрепа и в пленарна зала до края на седмицата, след което Министерството на образованието и науката ще разработи програмите и ще обяви процедури за кандидатстване от общините, училищата и държавните висши училища", коментира Вълчев и поясни, че програмата за физкултурните салони и спортни площадки е в значително по-голям размер от отпускания досега.

"Бюджетът ѝ условно ще позволи реновирането на над 1500 спортни площадки, изграждането на поне 100 нови физкултурни салона и основен ремонт на още толкова", изчисли той и напомни, че в над 300 училища липсват физкултурни салони, което прави невъзможно провеждането на часове по физическо възпитание и спорт в студените учебни дни.

Изграждането и надстрояването на училища е необходимо с цел преминаване към едносменен режим.

"Изследвания показват, че един час по-късно започване на учебните занятия чувствително повишава мотивацията за учене и образователните резултати на учениците, което няма как да се случи при двусменен режим - разяснява Вълчев. - Ако се качите сутрин преди 7:00 в градския транспорт в София, ще видите предимно ученици. С недоспали и отегчени лица. Недоспиването понижава способностите за учене и отблъсква учениците от училище."

Нови училищни сгради и допълнителни класни стаи са необходими не само в Столична, а и в още 65 общини.

Преминаването към едносменен режим ще позволи и осъществяването на повече допълнителни дейности в училищата, допълва Красимир Вълчев.

Относно програмата за общежитията той прогнозира, че с допълнителните 100 милиона лева ще могат да се направят цялостни ремонти и обновяване на 15 до 20 студентски общежития.

"Надяваме се, както и през 2020 година, Националното представителство на студентските съвети да предложи на МОН списък от студентските общежития за ремонт, в които това е най-належащо", посочва той.

"Програмите са насочени към проблемите на материалната база в системата на образованието, изискващи най-много ресурси за разрешаването им. Те няма да решат изцяло проблемите с двусменния режим, недостига на физкултурни салони, на места в детските градини и ясли и недобрите битови условия в студентските общежития, но ще се направи съществена крачка към преодоляването им и следващите години няма да са пропуснато време", заключава Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика