Българските кандидати за европейската прокуратура ще се избират от прокурорите във ВСС

БСП: Ще бъде ли тази длъжност награда за послушковци

OFFNews 29 октомври 2020 в 13:42 2385 0

Българските кандидати за европейската прокуратура ще бъдат предлагани от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Европейският прокурор Моника Кьовеши ще резбере за предложенията от българския министър на правосъдието. Такава процедура одобри на първо четене парламентът с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от правителството и подкрепени от управляващото мнозинство. Кьовеши трябва да избере по един член на Европейската прокуратур от страна членка на ЕС. 

Европейският прокурор ще има всички права на българските си колеги, но няма да е подчинен на българския главен прокурор. Единствено службата на европейския прокурор ще упражнява надзор при разследвания и наказателно преследване, което ще се предприема от делегираните европейски прокурори. В случаите, в които започва разследване или пък се прекратява наказателно производство от европейския делегиран прокурор, националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

БСП: Ще бъде ли тази длъжност награда за послушковци

При разискванията в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да подкрепят поправките, тъй като не е ясно колко делегирани прокурори ще излъчи страната ни, нито на какви критерии трябва да отговарят те. Нинова изрази притеснения, че не се знае и кой ще ги предлага. "Ето защо ние няма да подкрепим този законопроект, защото е опасност българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно. Начинът, по който ще избирате европейските прокурори, ще засилва недоверието и за съжаление, и евроскептицизма у българския народ. Разбирате ли каква вреда нанасяте на държавността дългосрочно?", попита тя.

Крум Зарков (БСП) предупреди управляващите, че трябва да се направи повече в законодателно отношение, за да не стинем до срамната ситуация, при която Брюксел да отхвърли издигнатите от София кандидати. Съпартиецът му Тодор Байчев напомни за витаещите публични съмнения за политически зависимости на прокурорите. "Ще бъде ли тази длъжност награда за хора, които са послушни и добре са изпълнявали поставените им задачи от страна на някое политическо ръководство?", запита той.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че с поправките и в Закона за съдебната власт е посочено ясно, че органът, който ще избира европейските делегирани обвинители, е Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет: "Можем да кажем, че има резон в това, което заявихте, че трябва да се посочи броят - дали да е конкретен, или да е в някакви рамки, но и друго е вярно, че ако посочим конкретен брой или дадем някакви рамки, ние все пак може да се самоограничим в това да предложим добри кандидати, които отново - наблягам на това, ще бъдат преценени от структурите на Европейската прокуратура".

ГЕРБ: А при вас спряха фондовете 

Управляващите реагираха с обичайните нападки към БСП, че при управленията на Сергей Станишев и Пламен Орешарски са били спирани европейските фондове за България заради корупция и нарушени процедури за разпределението им. "Вие ли ще ми говорите за липса на доверие към правителството", издигна глас срещу Нинова депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, което се посрещна с ръкопляскания от редиците на партията й.

От "Обединени патриоти" подкрепиха безусловно партньорите си в управляващата коалиция.

За второ четене управляващите поеха ангажимент единствено да се уточни в законопроекта броят на кандидатите, които българската страна ще предложи на Кьовеши. От БСП пък ще предложат органът по избора да бъде пленумът на ВСС - при това с квалифицирано мнозинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови