България, Румъния, Гърция и Сърбия ще предлагат общи проекти на Китай

OFFNews 24 април 2018 в 21:18 4275 1

България, Румъния, Гърция и Сърбия ще предложат общи за страните инфраструктурни проекти на китайски инвеститори.

Това стана ясно след срещата на премиерите на четирите страни и сръбския президент в Букурещ. 

Те отново обсъдиха осъществяването на три големи проекта - на железопътния коридор от Средиземноморските пристанища на Гърция през българските Варна и Бургас на Черно море до Русе на Дунав, а оттам с разклонения към Белград и Букурещ, изграждане на газовите връзки между България и Гърция и построяването на терминал за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис, откъдето да пристига природен газ от Катар.

Четирите държави ще предложат на Китай за финансиране пакет проекти. Сред тези проекти ще е и третият мост над Дунав. 

"Преди края на юни ще сме в Солун, а 5-8 юли ще е срещата с Китай в София. Срещата се изтегля напред, защото Китай иска да участва на Балканите", обясни премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

"Изводите са, че ще създадем съвместна работна група на транспортните министри, за да може те да конкретизират проектите", каза и сръбският президент Александър Вучич.

Очаква се проектите да са готови до срещата през юли. 

"Ние не сме Вишеградската четворка, която поставя цели за общи политики. Не, ние искаме инфраструктура, дигитална инфраструктура, пристанища, да вдигаме ръста на икономиката", коментира още Борисов.

"Третата ни среща доказва, че можем да подкрепим общите ни цели", каза премиерът на Румъния Виорика Дънчила. Тя поздрави сръбския президент Александър Вучич за ролята на Сърбия в региона. Румъния подкрепя постигането на целите на българското председателство по отношение на Западните Балкани, каза Дънчила по адрес на българския премиер Бойко Борисов.

Искам да обърна внимание на свързването на пристанищата в Гърция с тези на Черно море и Дунав, много важен е и проектът между Солун, София и Букурещ, заяви и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Вучич пък посочи, че Сърбия иска да е следващата страна членка на ЕС и това не може да се случи без подкрепата на останалите три държави. 

"Макрон говори за промени в ЕС, но съм убеден, че Меркел ще помогне максимум да дръпнат Балканите напред. Можем да сме много хубаво място за живеене, а в същото време всеки миг да сме на косъм. Проблемът винаги става общ и винаги е с жертви и огромни разрушения. Не са леки решенията на Вучич, но без да преглътнем Косово и Босна и Херцеговина не може Балканите да вървим напред", заяви Бойко Борисов. Той обясни, че приемането на Сърбия в ЕС ще е връщане на страната в Европа, където й е мястото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови