България е разочарована от резолюцията, която забранява да се оспорват македонския език и народ

Юлиуш Висожински Последна промяна на 30 юли 2021 в 23:57 27056 0

Българското министерство на външните работи изрази разочарование от приетата в четвъртък Резолюция на Събранието на Република Северна Македония.

България "отбелязва със съжаление, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза".

Документът, който в медиите е по-популярен като резолюция за червените линии при преговорите с България, беше внесен в македонския парламент от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Управляващият Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев обаче също подкрепи резолюцията и тя беше гласувана единодушно в пленарната зала - 95 депутати гласуваха " за", а един се въздържа.

Документът налага зачитане на "пространствената и времева приемственост на македонския език и неговите диалекти", както и на "автохтонността на македонския народ и неговата историческа, езикова, културна и религиозна приемственост". Посочено е още, че "погледът към миналото изисква приобщаващо отношение, а не изключително присвояване на историята и традицията".

Българската позиция

България очаква обнародването на резолюцията, за да може "внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог".

За България "би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право".

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", посочват още от българското министерство на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови