Парламентът в Скопие прие резолюция, която забранява да се оспорват македонския език и народ

Юлиуш Висожински Последна промяна на 29 юли 2021 в 21:07 16094 2

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Парламентът в Скопие прие резолюция за "утвърждаване на държавните позиции на Република Северна Македония в контекста на блокадата на европейската интеграция".

Документът, който в медиите е по-популярен като резолюция за червените линии при преговорите с България, беше внесен в Собранието от парламентарната група на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Управляващият Социалдемократически съюз на Македония на премиера Зоран Заев обаче също подкрепи резолюцията и тя беше гласувана единодушно в пленарната зала - 95 депутати гласуваха " за", а един се въздържа.

Документът налага зачитане на "пространствената и времева приемственост на македонския език и неговите диалекти", както и на "автохтонността на македонския народ и неговата историческа, езикова, културна и религиозна приемственост".

Посочено е още, че "погледът към миналото изисква приобщаващо отношение, а не изключително присвояване на историята и традицията".

През последните години ВМРО-ДПМНЕ често е подозирана в политически ходове, които са в синхрон с интересите на Белград и Москва.

От партията обаче твърдят, че приетата днес резолюция "дава в ръцете на дипломацията на страната здрав инструмент, с който на международната сцена отговорно ще се грижи за защита на македонската идентичност, традиции, колективен интегритет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5833

2

vas_sashka

29.07 2021 в 22:55

На баня, при бай Ставри теляка могат да си говорят на какъвто си искат език докато той им изтрива македонската кир и станат чисти Българи

805

1

Tarabata1

29.07 2021 в 21:21

Много са отворени, но шиптърите ще ги уредят.