Българи от чужбина в писмо до Борисов и Кунева: Искаме МИР "Чужбина" и онлайн гласуване

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2014 в 13:35 19401 24

Бойко Борисов

Снимка Сергей Антонов

Бойко Борисов

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина Меглена Кунева с копие до президента Росен Плевнелиев, националния омбудсман Константин Пенчев и Държавната агенция за българите в чужбина, в което поставят искания, свързани както с агенцията, така и с правата им като гласоподаватели.

Чрез писмото подписалите го 40 българи настояват ръководството на ДАБЧ да бъде назначавано след публичен конкурс. Така те вероятно искат да избегнат нова ситуация, подобна на създалата се при злополучното назначение на приятелката на настоящия икономически министър Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на Агенцията. Тя подаде оставка под натиска на общественото недоволство.

Българите в чужбина искат още ефективни наказания за виновните за създадените корупционни схеми при издаването на удостоверения за получаване на българско гражданство.

Те настояват още да имат възможност да гласуват онлай, както и да бъда създаден многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”.

Ето и текста на писмото им (с незначителни съкращения):

Според данните на Института за изследване на населението към БАН над 1,6 милиона българи са напуснали България от началото на прехода, като над половин милион от тях са с висше образование. По повод на предсрочните парламентарни избори 2014 част от тези българи се обединиха в различни групи и сдружения, сред които АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; “Гласуване без граници”, “Искаме да гласуваме”, ДАНСwithmeGlobal, ДАНСwithme-BG, Избори в чужбина 2014 и Временни обществени съвети в чужбина (ВОС), с цел организация на повече избирателни секции и значително повишаване на избирателната активност в чужбина.

Пишем Ви като български граждани и представители на посочените групи и сдружения, защото съдбата на България никога не е спирала да ни вълнува и искаме да допринесем за установяването на трайни демократични процеси в страната..

Целта на нашето писмо е да се подобри дейността на ДАБЧ и тази държавна институция да стане ефективно работеща за обединението на българите в чужбина. Липсата на ясни държавни политики по отношение на българите в чужбина обезмисля съществуването на агенцията в този й вид. Във връзка с това бихме искали следното:

1. Да се изготви и приеме ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на ДАБЧ (председател и зам. председател), чиито правила да бъдат съгласувани с официално регистрирани сдружения на българи в чужбина. Смятаме, че работещите в ДАБЧ трябва да са експерти в съответната област, а не политически лица, които да бъдат назначавани на базата на тяхната партийна принадлежност - практика, която е останала от времената на ДС.

Даваме си сметка,че това искане е свързано с промени в Закона за администрацията, но каква би била ползата от закон, който генерира неефективна администрация? Правителството има властта и правомощията да промени законите в съотствие с новата конюктура и ние в ролята си на избиратели, очакваме тези промени.

Настояваме новото ръководство на ДАБЧ да бъде избрано след открит и публичен конкурс, като всеки кандидат се задължи да представи ясна концепция за работата на Агенцията.


2. По време на правителството на Пламен Орешарски в ДАБЧ започна проверка, която да установи как се издават удостоверенията за получаване на българско гражданство. Резултатите, оповестени след нея, бяха, че липсва правилник, който да се спазва, което е довело до създаване на корупционни схеми и уронване имиджа на агенцията.

Бившият вицепремиер Илиана Цанова нарече случващото се там "корупция в размер на десетки милиони евро", а доайенът на българската емиграция в САЩ д-р Иван Гаджев, при награждаването му с най-високото отличие на Министерството на външните работи "Златна лаврова клонка", нарече ДАБЧ агенция за «продажба на българско поданство и паспорти на небългарски лица».

Ние, българите в чужбина, следим много внимателно този случай и настояваме за ефективни наказания на виновните, независимо от мястото им в йерархията. Очакваме това да бъде своевремено оповестено в медиите. «Замитането под килима» на този случай би показало, че в България все още няма политическа воля за реална промяна. Тук ще припомним, че според Института за изследване на населението към БАН, причина за емиграцията е очакването на хората за “нормална държава”.

3. Последните избори в нашата съседка Румъния доказаха красноречиво, че ролята на живеещите в чужбина граждани ще става все по-значителна и решаваща. Във връзка с това е и третата точка в нашето писмо.

Очакваме Вашата подкрепа за искането ни за добавяне в Изборния закон, при предстоящата му промяна, на нови членове, а именно:

А. Гласуване онлайн за българите в чужбина
Б. Създаване на многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”

...

Положителният отклик на нашите искания ще покаже съпричастие към повдигнатите въпроси и проблеми. И ще съдействате за активно включване и участие на намиращите се зад граница сънародници в политическите процеси в България.


Под този текст са се подписали:

1. Албена Иванова (Лондон, Великобритания)
2. Андрей Ненов (САЩ)
3. Божидар Попов (Сао Пауло, Бразилия)
4. Борис Танушев (Франция)
5. Валерия Кертикова (Атина, Гърция)
6. Васил Халачев (Испания)
7. Велка Йордан-Йонкманс (Германия)
8. Венета Маджистрели (Брюксел, Белгия)
9. Веселина Киерилова Георгиева-Оре (Испания)
10. Вили Иванов (Лондон, Великобритания)
11. Владимир Стефанов Христов (Хадано, Япония)
12. Галин Желязков (Австралия)
13. Галя Меченова (Франция)
14. Галя Милушева (Чикаго, САЩ)
15. Георги Донков (Виена, Австрия)
16. Гергана Стефанова (Майорка, Испания)
17. Добри Карабонев (Чикаго, САЩ)
18. Зоя Борисова (Испания)
19. Иван Николов (Сърбия, Западни покрайнини)
20. Ирен Величкова-Ямами (Йокохама, Япония)
21. Йордан Ганчовски - съпредседател на БНФ (инк)
22. Костадин Дюлгерски (САЩ)
23. Лила Кара (САЩ)
24. Любомир Гаврилов (Тулуза, Франция)
25. Маргарита Иванова (САЩ)
26. Мариана Христова (България)
27. Мария Иванова (Лондон, Великобритания)
28. Нели Манова (Франция, Габон)
29. Петър и Петранка Стаматов (САЩ)
30. Петя Цанева (Испания)
31. Д-р Пламен Дочев (Чикаго, САЩ )
32. Роберт Манолов (САЩ)
33. Светла Василева (България)
34. Светослав Моллов (Великобритания)
35. Силвия Авдала ( Тел Авив, Израел )
36. Стефан Краев (Виена, Австрия)
37. Стилиян Атанасов Атанасов (Италия)
38. Таня Тодорова (Германия)
39. Тася Тасова (Австралия)
40. Явор Добрев (Германия)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2014 в 14:56

Само скромно мнение.Който живее повече от шест месеца в чужбина не трябва да може да гласува.Това се отнася и за мене,също за много Турци сБългарски паспорти който живеят постоянно в Турция.

29.11 2014 в 18:51

Българите в чужбина са изключително ценни при решаването на бълг.проблеми защото живеейки в демократични общества могат да сравняват и да преценяват правилно различни ситуации закони и двйствия. Лично аз никога не съм спирала да се интересувам от България и ката медиен експерт следя всички новини и събития от и в България. Необходима е Централа която да обединява и да информира българите и тези които имат идеи и потенциал да помогнат на страната си да им се предостави тази възможност. Много от нас ще го направят безкиристно и с чисти намерения. Смея да твърдя че всички ние болезнено преживяваме провалите на България и безумно силно желаем нейния просперитет. Да си българин в чужбина е срамно и въпреки този имидж българите зад граница правят чудеса. Бих искала чудесата да се случват и на територията на България. Всички ние сме готови да помогнем само трябва да ни потърсите.

28.11 2014 в 10:14

Оффнюз, моля Ви, веднага махнете простака "кънчо" от форума. Формата под която си изразява тъпашкото мнение е нетърпима.
Гнус гнус гнус. Нетърпима.

28.11 2014 в 09:10

.Безсмислено е да се провежда референдум без да има на масата поне два завършени закона и дебат по тях в медиите и мрежата.

1 Трябва да има равнопоставеност на партийните и независими кандидати, което означава да се издигат със подписка и едните и другите, а при равен брой получени гласове да имат равни шансове да бъдат избрани

2 Системата да е пропорционална ,но да се гласува за личности, които носят гласове на своята партия .

3 Подписването да става по време на регистрацията на гласоподавателите за изборите достатъчно предварително и всеки ден да се огласява резултата.

4 В един МИР да се допускат само 100 кандидати събрали най-много подписи, което означава, че няма минимум, а гарантиращият участието брой подписи е 1% от имащите право на глас.

5 Бюлетината да представлява един лист А4 разделен на 100 квадратчета и гласоподавателя да задрасква избраният от него кандидат, като гласът даден за партиен кандидат се зачита за глас даден за съответната партия.

6 Независимите да се смятат за партия.

7 Първият и вторият кандидат от всеки МИР влизат в парламента директно, а останалите попълват националната листа на съответната партия според получените от тях гласове. Това важи и за независимите, като тези,които не са се класирали , се подреждат също в национална листа.

8 Когато някой се откаже или напусне парламента, влиза следващият в листата.

9 Да се създадат 4 многомандатни района за чужбина. Два за ЕС един за Северна , Южна америка и Австралия и океания и 1 за Турция и останалият свят.

10 На базата на нещо такова да се разпише подробен избирателен закон и когато има няколко, да се обсъдят и да се приеме с референдум, а приетото с референдум да не може да се пипа от политиците, защото е конфликт на интереси сам да си правиш правилата, по които се явяваш на конкурс за работа пред своя работодател.

https://www.facebook.com/notes/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0% B2/%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80 %D0%B0%D0%BC%D0%B5/622206961222872

27.11 2014 в 20:00

Уважаеми Кънчо, за разлика от Вас се представям с истинското си име. Лекар съм, не съм доктор на науките.

27.11 2014 в 19:47

До Гвин ,

Точно това , за което пишете е добре застъпено в настоящето писмо. Позицията е принципна. Нужна е законова промяна за осъществяването на назначения след прозрачен конкурс.

27.11 2014 в 19:08

Ало Offnews вие нямате ли си администратор.Има толкова нецензурирани коментари!!!!

27.11 2014 в 18:59

Халачев, ние в България не ядем доматите с колците и сме чули нещо за интернет.
Не чухме ЗАЩО не реагирахте и не се организирахте да простестирате за назначения на мястото на Ива нов заместник ОТНОВО БЕЗ КОНКУРС.
Или Вашите протести са ИЗБИРАТЕЛНИ, а не принципни.

27.11 2014 в 18:39

Прощавайте Д-р Васил Халачев, каква точно докторантура и къде сте защитавали?

27.11 2014 в 18:25

Затова възмущенията бяха специално САМО срещу Ива и са организирани политически компромати.

Тия "будни" българи в чужбина ЗАЩО МЪЛЧАТ и не ПИШАТ възмутителни писма за назначението на зам. директора на Агенцията, на мястото на Ива Йорданова ПАК БЕЗ КОНКУРС? ? ?