Асен Василев: Може да има още санкционирани по Магнитски

Комисията започна работата си със скандал между служебния финансов министър Асен Василев и Хамид Хамид от ДПС.

Йорданка Веселинова 18 август 2021 в 19:55 4249 0

Възможни са допълнителни санкции по закона "Магнитски".  Възможно списъкът на САЩ с лицата да бъде разширен. Това каза служебният министър Асен Василев, след края на заседанието на временната парламентарна комисия "Магнитски".

Комисията започна работата си със скандал между служебния финансов министър Асен Василев и Хамид Хамид от ДПС.

Заседанието на Комисията започна с изслушване на служебния финансов министър, който представи класифицирана информация. Тази част от заседанието на комисията не беше публична. 

След края ѝ обаче, във втора точка от дневния ред, Василев представи обхвата на санкциите по "Магнитски".

Изслушването на Василев

Асен Василев в резюме обобщи какви ще бъдат последствията от наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" за България.

"Всички американски юридически и физически лица не трябва да правят бизнес с лицата от списъка, като юридическите лица включват и SWIFT системата (...)Това означава, че ако българска банка или българско предприятие или български фирми продължат да правят бизнес с тези лица или да им оказват материална или нематериална помощ, те попадат в обхвата на тези санкции."

"Икономическите последици (...) са изключително тежки и това не зависи по никакъв начин по никакъв начин от това какво мислим ние за тези лица", коментира още той и обобщи, че санкциите по "Магнитски" действат като "зараза".

Василев подчерта, че икономическите последици за България са много сериозни, защото освен физически лица, в списъка фигурират и 62 фирми.

Той заяви още, че служебният кабинет е опитал да предотврати това с приетото решение 441, в което се съдържа инструкцията държавните предприятия да не работят с лицата и фирмите от списъка "Магнитски", както и свързаните с тях лица.

Василев vs. Хамид

Хамид Хамид от ДПС упрекна правителството, което според него прилагало пряко санкциите от САЩ върху лицата от списъка.

Според него служебният кабинет налагал санкциите и разширявал списъка "без правно основание и на свое усмотрение".Според него Решение 441 е "без правно основание и абсолютно нищожно".

Според него актът на МС е в нарушение на правото на ЕС и сравява страната с Куба и Афганистан.

Хамид заяви още, че в българския списък са попаднали "хиляди случайни лица" без правно основание.

Василев пък му отвърна, че няма попаднали случайни лица и допълни: 

"Всичките лица са сложили подписи под едни и същи лист хартия. И то не само на един, а обикновено на 5-6 и дори 10-ина. Накои на няколко хиляди листа хартия... това са съдружници, работили с лицата от списъка."

Той опонира Хамид и заяви, че общият брой на лицата са 21, плюс 3-те лица от списъка и 64 юридически лица и 33 допълнителни.

Той защити решението на МС като го определи като спасяващо българската икономика от катастрофа.

Действията на МС

Асен Василев съобщи, че има поне един прекратен договор "за милиони" заради санкциите от САЩ.

Към момента няма информация за прекратени обществени поръчки. Няма и информация за замразени активи, тъй като става въпрос за банкова тайна. Няма със сигурност обаче такива замразени активи в ББР.

Василев обаче заяви, че спрямо действията на МС са постъпили десетки възражения от юридически и физически лица, които твърдят, че не са свързани с трите лица от списъка на САЩ.

Той заяви още, че има и извадени от списъка лица и фирми, като най-често те са били включвани заради фактически грешки.

Заради същата хипотеза е извадена и фирмата "Интралот", на която краен собственик не е е бил  Васил Божков.

В отговор на въпрос Василев заяви, че сведения за участие в корупционни действия на трите лица от американския списък има в НАП. Според доклад с "активни действия Държавната агенция по хазарта е помогнала да се ощети държавната хазна с над 500 млн. лв."

Той допълни, че голяма част от таци щета е нанесена от фирми на Васил Божков.

Как започна всичко

В началото на юни (2 юни) САЩ наложиха санкции заради значителната им роля за корупцията в България на трима български граждани  - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Освен тях Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов пък са участвали в корупционни действия, които са  подкопали демократичните институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови