Ананиев: Бюджет 2021 е антипандемичен

OFFNews 25 октомври 2020 в 12:40 2420 0

Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса. Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е балансиран между COVID мерките и необходимостта от реформи в отделните системи.

Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев пред БНР относно Бюджет 2021. 

Той обясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с коронавируса. 

По думите му не се раздават пари хаотично. "Няма популизъм и предизборни обещани. Предвиждаме буфер в бюджета за следващата година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се използва за форсмажорни обстоятелства в системата на здравеопазването. Ако тези 5%, или 640 млн. лева, не се похарчат, те ще помогнат да не се надхвърли предвиденият дефицит от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с Covid мерките... Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът", каза още той.

"В края на периода ще бъдем с дефицит в рамките на 28,2% от БВП, което е далеч от Маастрихтския критерий от 60%. През 2019 година средният дефицит на страните в ЕС е 77%, а на страните от еврозоната – 84%, като това е преди кризата", добави той.

Финансовият министър подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи например в сектора на образованието, на здравеопазването. "За първи път имаме голям приоритет - формирането на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините. Със 732 млн. лева се увеличават всички видове взаимоотношения - за делегираните от държавата дейности, за изравнителната субсидия, за капиталовата субсидия", заяви Ананиев.

Той увери, че полицаите не са забравени, защото от новата година се планира 10% увеличаване на заплатите им и припомни, че преди две години само заплатите в МВР са били увеличени. 

"Имаме тригодишна бюджетна прогноза, в която предвиждаме как ще се развива държавата и след 2021 г. Вижда се развитието на процесите през следващите години. Връщаме се към старите нива, за което и ЕК ни хвали. Тази мярка за махане на подоходния критерии е свързана с коноравируса, семействата трябва да получат подкрепа от държавата, но временно, няма как да подкрепяме всички", обясни министърът на финансите във връзка с детските надбавки. 

Мерките, които ще останат и през 2021 г. по думите му са намалението на ДДС, подкрепата на българските творци и артисти, помощта за туроператорите, както и всички програми в подкрепата на малкия и средния бизнес. Няма да изоставим нито хората, нито бизнеса, каза той. 

За свалената му карантина от СЗРИ, след като стана ясно, че е контактен със заразения зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, Ананиев отговори така:

"Следващата седмица ще имаме посещение от Международния валутен фонд за изпълнението на чл. 4 от Споразумението, след това имаме Национален съвет за тристранно сътрудничество, приемане на Бюджета от Министерския съвет, влизане в Народното събрание и щеше да бъде наистина прецедент, ако това всичко се случеше без наличието на финансовия министър".

За мерките, които държавата взе в началото на пандемия ресорният министър обясни, че те са били адекватни, но "сигурно е имало някакви грешки заради това, че COVID-19 е нещо ново, което не е сполетявало България и света".

Ананиев припомни, че правителството е започнало дълготрайна политика за увеличаване на приема на студентите и на специалистите по здравни грижи. "Трябваше много по-рано да започне, но така или иначе това беше една от първите ми задачи заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Предвиждаме ръст между 500 и 1000 души ежегодно да нараства приема. И проф. Ангелов (новият министър на здравеопазването - бел. ред.) ще продължи тази политика", смята той.

За увеличението на заплатите в администрацията финансовият министър посочи, че още през 2017 г. е поет ангажимент за ежегодно увеличение на доходите в публичния сектор, което сега, "когато имаме проблеми с инвестициите и потреблението, това е една проактивна от страна на правителство. Това се отнася и за вдигането на минималната пенсия от 250 на 300 лева, защото някои смятаха, че го правим заради предстоящите избори. Ако погледнете управленската програма, ще видите, че това е заложено още през 2017 г.", категоричен е Кирил Ананиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!