Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Академици зоват Борисов да спре намесата на Турция у нас

OFFNews 17 май 2016 в 12:56 13607 21

Академици зоват Борисов да спре намесата на Турция във вътрешните работи на България

Седем български учени изпратиха писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов, в което призовават за спиране на намесата на Турция във вътрешните работи на България. Писмото беше разпространено от пресцентъра на партия ВМРО и е подписано от историците акад. Константин Косев и акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов, чл.кор. Васил Проданов, проф. Васил Николов, проф. Чавдар Добрев. В него те настояват правителството да предприеме необходимите мерки, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Турция във вътрешнополитическия живот на България.

Те взимат отношение е за ветото на президента по текстове от новия Изборен кодекс. Професорите заявяват, че „малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция“. Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение, питат в писмото учените.

От ВМРО обясняват, че разпространяват писмото, което стигнало до централата на партията. ВМРО изцяло споделя опасенията и констатациите в писмото и призовават българските институции да се съобразят със сериозните опасения, описани в документа. Това е тема, която вълнува цялото българско общество, се казва в съобщението от ВМРО.

Пълен текст на писмото:

МИСЛЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

ДО
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаема госпожо Цачева,
Уважаеми господин Борисов,

Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.
За всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.
Турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.
През последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.
За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. „Стратегическа дълбочина“ – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение.
В същото време около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция.
Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение?
Обръщаме се към вас като министър-председател на Република България и председател на Народното събрание и разчитаме на вашата категорична и недвусмислена реакция, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България.


акад. Константин Косев
акад. Георги Марков
акад. Васил Гюзелев
проф. Иван Маразов
чл.кор. Васил Проданов
проф. Васил Николов
проф. Чавдар Добрев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

21

Nimart

17.05 2016 в 15:57

"Професори" с образование от Рабфак!

77927

20

El Commandante

17.05 2016 в 15:43

Умен, прав си принципно, но загледай се пак в текста на писмото.
За мене е след тука:

"В същото време около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога"

Се сурват неспасяемо надолу.
Ако протестиращите са малобройни и незначителни, то не е редно да им обръщаш внимание, а след като си ги намерил достатъчно значими че да ги споменеш, редно е да ги зашлевиш много по-сериозно.

А е с това:

"И докога ще злоупотребяват с нашето търпение? "

Просто стават смешни.
Това не може да е никакъв довод дори в дружеските мохабети дето си ланкаме тука, не да говорим за писмо до премиер, пък бил той и Тиква.

63994

17

Red or Dead

17.05 2016 в 14:16

““““...просто за всички ченгета е обявена обща мобилизация за борба с "протестърите"...........“““““““““““

)))))))))))))))))))

Тука вече тотално се изгубих в превода, единственото с което съм ОК е, че ПРАВИЛНО си сложил КАВИЧКИТЕ:):):)

77927

16

El Commandante

17.05 2016 в 14:15

"за всички ченгета е обявена обща мобилизация за борба с "протестърите""

Далеч не е необходимо да си ченге за да намираш Дедо Соровите платени изчадия за гнусни...

77927

13

El Commandante

17.05 2016 в 14:03

"Нещастници!"

Да, писмото е супер зле написано, тука можеше да го формулираме далеч по-добре.
Горе долу бива до частта за промените в изборния кодекс, след което зрелищно сами си режат главата.

Ахмаци.
 
X

Подкастът на OFFNews