ЕП отложи разглеждането на безвизов режим за Турция, Ердоган с остра критика

OFFNews 11 май 2016 в 11:50 3529 1

Председателят на Европарламента Мартин Шулц и лидерите на различните фракции прекратиха обсъждането  на въпроса за предоставяне на безвизов режим на Турция, съобщи холандската евродепутатка Юдит Сипел, цитирана от РИА "Новости".

Шулц каза, че работата по темата ще започне едва когато Турция изпълни всичките 72 условия, пише брюкселското издание EUobserver.

Днес Европейският парламент трябваше да обсъжда предложението на Европейската комисия за отпадане на шенгенските визи за турските граждани. Предварително е ясно, че това не се е случило призна и самата Европейска комисия. Парламентът вече категорично обяви, че няма да одобри отпадане на визите, ако Анкара не изпълни всички условия.

Евродепутатите са загрижени от атаката на президента Ердоган срещу медии, както и от лошото отношение към кюрдите. Одобрението на парламента е едно от необходимите условия за отпадане на визите. Визовата либерализация е част от споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на мигрантската криза.

Междувременно Ердоган отправи още веднъж критики по адрес на европейските страни поради позицията им по проблема с мигрантите предаде ТRT.

Ердоган каза че европейските страни все още искат от Турция да представи проекти за да получи парична помощ за бежанците и че това е много комично, защото направеното от Турция за бежанците е налице, но тя няма да позволи да се играе с достойнството на турския народ.

Той заяви, че Турция осигурява всяка необходима помощ на бежанците и в момента в страната има 25 бежански лагера в които са приютени 3 милиона бежанци а ЕС, въпреки обещанието от 3 милиарда евро годишно все още продължава да прилага тактиката на разиграването.

"Поискаха да променим закона за борба с тероризма. Искам да запитам тези които ни дават подобни наставления защо разрешават на една терористична организация да издига палатки пред Европарламента. Ако искат закон, който ще разреши на терористите да издигат палатки за съболезнования за терористите, извършили кървавите нападения в градовете ни, и който ще разграничава терористите на добри и лоши, ще има много да чакат. Турция, за разлика от тях, няма да отвори обятия за терористите. Надявам се че ще изпълнят обещанията си и най-късно до края на месец юли ще поставят в сила либерализацията на визовия режим. Но няма никакъв смисъл този въпрос да се преувеличава толкова много защото винаги има изход от всяка ситуация. С категоричност ще съхраняваме достойството си и няма да се прекланяме пред исканията на европейците", каза Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews