Бъчварова се договори България да връща нелегалните мигранти в Турция

OFFNews Последна промяна на 05 май 2016 в 23:52 3191 2

Снимка МВР - Пресцентър

Министрите на вътрешните работи на България и Турция подписаха Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

Целта на протокола е да осигури връщането на мигрантите, влезли нелегално в България, обратно на турска територия, а също и да пресече пътищата на нелегалната миграция и на хората, организиращи нелегалния трафик.

България е първата държава членка на ЕС, с която Турция подписва такъв документ, посочи министър Ефкан Ала и допълни, че този протокол е изключително важен за бъдещата работа и прилагането на механизмите за ефективно взаимодействие.

Днешният акт е още една крачка в установеното изключително добро взаимодействие, подчерта министър Румяна Бъчварова и изрази увереност, че документът ще даде реални резултати, които са в интерес и за двете страни – практическа рамка и детайлно разработени процедури.

Българският вътрешен министър припомни предприетите през последните месеци стъпки - подписването на Споразумението за тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество ГКПП Капитан Андреево между България, Гърция и Турция, както и работата по изготвянето на правилата за неговата дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови