7 посланици от ЕС: Правете съдебна реформа, имате нашата подкрепа

Последна промяна на 21 декември 2014 в 21:52 5523 13

Седем посланици на страни от Европейския съюз подписаха общо писмо, в което призовават за реформи в съдебната система и заявяват, че България ще има тяхната подкрепа, ако започне реформите.

В писмото се дава пълна подкрепа на 15-те съдии от Софийския градски съд, които настояха за оставка на председателя на СГС Владимир Янева и заместниците й.

Един от подписалите писмото е френският посланик Ксавие дьо Кабан, който преди две седмици заяви, че в българската правосъдна система има "гнили ябълки".

Изявлението му дойде след скандалните действия на съдия Румяна Ченалова и участието й в опита за обсебване на френската фирма "Белведере", вносител на марката "Собиески".

Ето пълния текст на писмото:

На 10 декември 2014 г. петнадесет съдии от Софийския градски съд - ключова юрисдикция в държавата, отговорна за някои от най-чувствителните дела, публикуваха отворено писмо до Висшия съдебен съвет с призив за оставката на председателя на съда и двама от четиримата й заместници. На следващия ден 25 други съдии от Софийския районен съд се присъединиха към протеста на колегите си. След това същото направи и Съюзът на съдиите в България. Много други съдии също изразиха подкрепа за колегите си. На 18 декември 33 адвокати подкрепиха инициативата.

Председателят и заместниците й незабавно отхвърлиха призива за оставка и твърденията в отвореното писмо. Не сме ние хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая. Но самият факт, че съдиите повдигнаха тези въпроси, е в полза на българската съдебна система и обществото.

Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези. Разбира се, протестите на гражданското общество през 2013 г. бяха подобен важен момент за България. Отговорът на институциите към тази загриженост е от решаващо значение.

Отличителен белег на отвореното и демократично общество са неговите независими институции, способни да действат без политически натиск: това включва независима съдебна система, която може да разследва, повдига обвинение, осъжда и вкарва в затвора без страх или протекции над когото и да било, както и възможността на правоприлагащите органи и правосъдните институции да покажат адекватна, твърда и прозрачна реакция в отделните случаи. Положителни примери на такива практики вече бяха дадени и добре приети на други места в региона.

Свидетели сме на положително развитие и в България, включително с приетата на 17 декември от Министерския съвет Стратегия за реформа в съдебната система. Народните представители също ще имат огромна отговорност при прегледа на текстовете, които ще поставят основата на тази толкова нужна реформа.

В крайна сметка магистратите ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи. Много от тях са посветили време в размисли относно какво трябва да се направи и как. Техните усилия трябва да бъдат признати, а мнението им чуто.

Събитията от лятото на 2013 г. показаха, че на българското гражданско общество не липсват нито смелост, нито умения и знания да се изправи срещу неприемливата арогантност на "олигархията". Гражданското общество е все по-чувствително към проблемите и не може да разбере защо българските граждани не могат да се възползват от същите права и ценности, които са в основата на Европейския съюз и от които се възползват гражданите на останалите страни - членки на ЕС.

Като европейски партньори на България ние сме поели ангажимента да подкрепяме страната за достигане на най-високите стандарти в правосъдието и върховенството на закона. Вярваме, че това е наш дълг. По силата на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) тези въпроси се обсъждат от държавите - членки на Европейския съюз, и всички ние (включително България) одобряваме официалните заключения относно напредъка на страната. Следователно това не е просто един вътрешен въпрос. На МСП обаче не трябва да се гледа като на чуждо тяло или като на критики от чужбина. Неговата цел е да бъде инструмент за подкрепа, подпомагащ промяната в България. Той служи за проверка до каква степен са спазени промените, с които се ангажираха българските власти в момента на присъединяването към ЕС. Властите, както и работещите активно в областта на правосъдието българи трябва да се възползват максимално от този процес.

Всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие. Българският народ не по-малко от останалите. По този път имате нашата подкрепа.

Roland Hauser, посланик на Австрия

Anick Van Calster, посланик на Белгия

Christian Konigsfeldt, посланик на Дания

Jonathan Allen, посланик на Обединено кралство

Tom Van Oorschot, посланик на Холандия

Harri Salmi, посланик на Финландия

Xavier Lapeyre de Cabanes, посланик на Франция

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2014 в 13:30

Съдът първо трябва да бъде принуден да работи, но няма кой, защото на нашите депутати им е по-изгодно да я анархия, за да не се виждат далаверите им. Ей това е най-антибългарската позиция на нашите кърлежи в парламента, не правят закони, които да създават ред и справедливост, ами само си гласят поправчици, които лично са им изгодни! На бащиния са го обърнали

22.12 2014 в 10:47

Бахти недораслите малоумни кретени коментират тука.

Ей мършиииии.....дреме ми на гъза ако ще да е най-прогнилата съдебна система в историята ееееейййй!! Моя си е - и ако някой си путьо посланник си мисли, че може да се меси в МОЯТА система....да заповяда да му го нацепя в неговата отзад..сигурен съм, че на това франсе ще му хареса!!

Ако някой ще псува системата на България това са българите ясно ли е?!! Ако някой ще променя системата това отново са българите!!

Ей заради такива като коментращите сме на тва дередже курвииии!! И заради такива като гробарите герб!!

А сега да си взима гримовете тва педалче франсе и пистааааа!!

22.12 2014 в 09:51

До anton:
Как е бе Антоне, боли ли ?
Чакай ти да видиш, колко още ще ви боли, та чак ще ви досърби за още.
Е, сега ще тършите 4 години, докато ви засвирят мамините "опорни точки" като жътварски бърдучета !
Приятно чесане !

22.12 2014 в 09:24

to OFF

Само кандидат гейовете, се доверяват САМО на информацията на ОФчия сайт.

То и за дедо Йоцо, стана ясно, че информацията тук е едностранчиво поднесена и манипулативна.

А модераторчето поддържа революционния плам на ОРЕДЯВАЩИТЕ редици на Костококовите зомбита със служебни +/- си.

22.12 2014 в 02:01

Явно хората четат само смляната от Офф-а информация, която често е частична и по този начин понякога манипулативна.

Има вече някакъв план за съдебна реформа. Дори върви активен обществен дебат.

http://mjs.bg/107/

От OffNews още не знаят сигурно...

Интересно е да се прелисти освен плана с целите, има анализ на ситуацията.

22.12 2014 в 01:45

Навярно като факти имат право, но не е работа на който и да е чужденец да се меси в делата на България, ако не е помолен официално от държавата ни. Правилно би било да ги привикат във Външно министерство и да им връчат протест.

22.12 2014 в 00:19

Да видим сега има ли политическа воля, каквато заявяваха в кампанията.

21.12 2014 в 23:20

И ква риформа ги гони тея, нали ако се риформират Цвики и Тиквич требва одма да ги прибира бае ти Ставри .... къде отиваш ти, кой ша са самосепукоира!!!!