20 депутати от ''Възраждане'' се объркаха и за малко да гласуват мярка за влизане в еврозоната

Стъпка към еврото: Съдебна защита за членовете на УС на БНБ при предсрочно освобождаване

Ружа Райчева 22 декември 2022 в 12:45 3888 0

Протест срещу еврото, организиран от

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Протест срещу еврото, организиран от "Възраждане" в Мол Парадайс

Народното събрание директно прие на второ четене законодателни промени, внесени от Министерски съвет, за гарантиране на независимостта на членовете на Управителния съвет на БНБ в случай на предсрочно освобождаване.

Законовите промени целят да преодолеят правните несъответствия, нужни за влизането на България в еврозоната от 1 януари 2024 г.,  констатирани в Докладите за конвергенция на Европейската централната банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия за 2020 г. От 188 гласували народни представители, "за" бяха 162, "против" - 26, въздържали се нямаше. Само от парламентарната група на "Възраждане" гласуваха против. 

С приемането на предложените изменения се гарантира независимостта на членовете на Управителния съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ), като им се даде достъп до ефикасни правни средства за защита и възможност за съдебен контрол за законосъобразност на основанията в процедурата за тяхното освобождаване.

В преходните разпоредби в законопроекта се изменя и Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗКОПНИ), от което следва, че установяването на конфликт на интереси от влязъл в сила правен акт е основание за освобождаване от длъжност, освен ако в Конституцията или Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ е предвидено друго.

Законопроектът е една от мерките в Плана за действие, включващ мерки за изпълнение на последващите ангажименти на България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II).

Единственият изказал се депутат по време на дебатите беше Димо Дренчев от "Възраждане", който заяви, че по същество този законопроект е полезен, но че проблемът е в скоростното му приемане. Дренчев е на мнение, че НС приема законопроекта под натиск от ЕС за влизането на България в еврозоната. Изказването му остана без реплики и така парламентът премина към гласуване. 

След приемането на законопроекта на първо четене Петър Чобанов от ДПС предложи директно да се гласува и на второ четене, защото не е имало предложения за изменения по законодателните текстове. Предложението му се прие.

По време на гласуването на второ четене настъпи куриозна ситуация, в която 20 души от парламентарната група на "Възраждане" гласуваха "за" законодателните промени, въпреки че те са нужни за приемането на България в еврозоната - процес, който партията открито не подкрепя и оспорва. "Възраждане" поискаха прегласуване и поправиха грешката си - този път цялата им група гласува "против".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови