Виден интернет пират влиза в Европарламента през 2014г

Николаос Цитиридис 17 май 2013 в 16:10 1534 0

Питър Шунде
Питър Шунде

Питър Шунде, пресаташе на "Пиратската партия" във Финландия и съосновател на най-големия торент тракер в света, The PirateBay, ще стане депутат от Европарламента.

Това ще стане през 2014г., когато "пиратите от залива" го излъчат като представител, уточнява сайтът TorrentFreak.

Питър Шунде казва за себе си, че не е политик, но ще се радва да помогне при разрешаването на проблеми в неговия ресор.

Също така в интервюто за изданието съоснователят на торент портала признава, че в ролята си на депутат ще заема "атакуваща", а не "отбранителна" позиция и ще се противопоставя на всякакви опити в Европейския съюз да се прокарват законопроекти от рода на ACTA (антипиратското споразумение ACTA беше отхвърлено с мнозинство в Европейския парламент през юли 2012 г.). В допълнение, Шунде заявява, че подкрепя легализирането на некомерсиалното разпространение на файлове и преосмислянето на самата идея за авторските права. Според него, сегашната система не е от полза на създателите на произведения, а на дистрибутори и посредници.

Питър е един от тримата съоснователи на торент тракера ThePirateBay.

В Европейския парламент, състоящ се от 754 депутати, вече има представители на Пиратската партия. През 2009 г. шведските "пирати" получиха при гласуването 7,1% от гласовете в северната страна, което им даде две места в законодателния орган на ЕС.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !