Списание Космос от 1969 г.: За автономните коли и дрон фотографията*

OFFNews 30 декември 2017 в 06:44 8195 0

Списание Космос от 1969 г.: За автономните коли и дрон фотографията*

Снимка sandacite.bg

Последният брой на списание "Космос" за 1969 г.

Автомобил призрак и въздушни снимки от земята – така е изглеждало бъдещето в света на технологиите през 1969 г., представено от легендарното списание за наука и техника „Космос“. В традиционната за българския соцаналог на „Нешънъл Джиографик“ рубрика „Предава „Космос“ са поместени кратки новини от света в областта на науката и техниката.

Ето как са изглеждали за времето си автономните коли и дрон фотографията:

„Техника Молодежи“ - СССР

АВТОМОБИЛ ПРИЗРАК

Такъв автомобил без шофьор се е разхождал наскоро по улиците на Токио. Командното табло е било снабдено със сложна електронна апаратура, която се е справила отлично със задачите си. Тя е изчаквала на светофарите зелената светлина и по предварително дадена карта е довела автомобила до местоназначението. Вероятно в бъдеще ще трябва да бъде разработен още един отдел от правилниците за движение по улиците и пътищата – отдел за електронните шофьори.

КОЛКО СА ЯДРЕНИТЕ РЕАКТОРИ В СВЕТА?

Според статистическите данни, публикувани от Международната агенция за атомна енергия, в 48 страни членки на МАГАТЕ, работят 455 ядрени реактора. От тях 361 са в научноизследователски центрове, 94 – при електроцентрали.

„Знание – сила“ - СССР

МАГНИТНИ ОПЕРАЦИИ НА РАК?

Съществува мнение, че ако човек носи магнитна гривна, това помага срещу високото кръвно налягане. Даже в някои страни такива гривни се изработват фабрично. Дали и доколко те лекуват хипертония, е още съвсем спорно. Но наскоро английски учени съобщиха, че при определени условия силното магнитно поле може да разрушава живи клетки в човешкия организъм. Това наблюдение само за себе си не би било интересно, ако не се знаеше, че раковите клетки притежават доста по-слаба клетъчна ципа от здравите клетки. Сега изследванията са насочени към това – да намерят вещества, които биха направили раковите клетки избирателно чувствителни към силни магнитни полета.

„Фотомагазин“ (Foto Magazin) - ФРГ

ВЪЗДУШНИ СНИМКИ ОТ ЗЕМЯТА

Точно казано, те не са съвсем въздушни, защото се извършват на 22 метра височина. Оригинално е обаче приспособлението, което вдига камерата. То е така монтирано в автомобила, че шофьорът може да командва камерата – да я върти във всички посоки и да я задействува в избрания от него момент.

„Сианс е ви“ (Science et Vie) - Франция

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ЗАТОПЛЯ СТЕНИТЕ

През зимата, когато термометрите показват под нула градуса, стаите ни се струват истински ледници. Но за да бъдат всички помещения в нашия дом топли, учените и конструкторите са изобретили оригинален начин за затопляне на стените. На стената се поставят метални пластинки, по които протича електрически ток. А отгоре върху тях като изолатор са поставени алуминиеви пластинки. Щом се пусне електрическият ток, помещението се затопля. При това има специален ключ, който регулира температурата по желание на живеещите в помещението. Изпитанията са показали, че този начин на отопление превъзхожда парното, и лъчистото отопление.

„Илюстрейтед Лондон Нюз“ (The Illustrated London News) – Великобритания

ПАСПОРТИ ЗА КРАВИТЕ

Засилването на кражбите на крави в Швейцария е заставило полицията в Ноймюнстер да прибегне до извънредна мярка. Всеки собственик бил задължен да извади паспорт на кравите си. По този случай се отворила доста работа на фотографите – всяка крава трябвало да бъде заснета в профил и анфас. Отначало полицейската мярка се посрещнала с недоверие и подигравки. Скоро обаче се оказало, че всяка крава си има характерна физиономия и най-характерното в нея са рогата. Сега, когато в Ноймюнстер се открадне крава, полицията я търси по паспорта. Ако междувременно тя не се е превърнала вече в салами!

____

* Материалът е взет от архива на блога Саднъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews