Quantcast

Сателити разбулват тайните на Северна Корея

OFFNews Последна промяна на 05 март 2014 в 09:46 15976 13

Северна Корея е една от най-потайните държави в света. Нейните граждани не могат да пътуват в чужбина и имат ограничени контакти, ако изобщо имат такива, с посетители от други страни. Малкото туристи, които посещават страната, нямат възможност за свободно придвижване, а също така нямат право да снимат навсякъде. За това и снимките от Северна Корея не са много.

Благодарение на сателитни изображения и интернет обаче, булото на потайния свят на страната постепенно се вдига. Тук можете да видите снимки, публикувани от Би Си Си, които показват част от скрития свят на Северна Корея, които рядко се виждат от външни лица, както и някои необичайни гледки на по-познати забележителности.

1. Това изображение показва елитен жилищен комплекс в северната част на столицата Пхенян. Там е живял основателят на Северна Корея Ким Ир Сен Смята се, че това е бил и домът на сина му Ким Чен Ир и на настоящия лидер – Ким Чен Ун. От изображението могат да се различат големи къщи, добре поддържани градини, плувен басейн с водна пързалка (в горния ляв ъгъл, бел. ред.). Също така може да се види, че комплексът има своя жп-линия, която продължава в тунел под района.

2. Това са сгради, в които се помещава пивоварната Таедонг. Тя се намира в края на севернокорейската столица. Тук се произвежда севернокорейска бира – едно от малкото удоволствия, на които могат да се насладят жителите на „тайната“ държава. Севернокорейската телевизия наскоро излъчи реклама на бирата, която е наречена "гордостта на Пхенян". Рекламата показва как млади жени в традиционен корейски костюми разнасят бира на мъже, облечени в костюми като западняци.

3. Ферма за щрауси в близост до Пхенян. Тя е част от забележителностите, които чуждите туристи могат да видят, но не е ясно дали това е единствената подобна ферма в страната. Според западни наблюдатели Северна Корея започва отглеждането на щрауси през '90-те години, след разпадането на комунистическия блок. Това е и времето на едни от най-гладните времена в страната. По неофициална информация в този период от глад са умрели между 500 хиляди и два милиона севернокорейци. Северна Корея продължава да страда от недостиг на храна поради икономическите проблеми, ограничената обработваема земя и липса на селскостопански машини. Световната програма по прехраната на ООН изчислява, че почти девет милиона души се нуждаят от продоволствена помощ.

4. Това е кулата Джуш в централната част на Пхенян. Тя е висока 170 метра и е една от основните забележителности в столицата. В предната част на кулата има 30-метрова статуя - класически комунистически монумент, изобразяващ работник, държащ чук, селянин със сърп и интелектуалец с перо в ръка. В 22.00 часа всяка нощ, от върха на монумента се включват светлини. По права линия срещу кулата има статуя на Ким Ир Сен.

5. Това е паметник, построен в памет на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен. Тук има негова масивна 20-метрова бронзова статуя. Монументът е основна туристическа дестинация. Когато севернокорейци посещават мястото, те отправят дълбок поклон пред лидера и поставят цветя в краката на статуята, в знак на уважение. Първоначално фигурата на бащата на нацията е била покрита със злато. От двете ѝ страни има две гигантски знамена, изработени от камък. Едното от тях е националният флаг на Северна Корея, а другото – флагът на работническа партия на Корея. В основата на тази композиция са подредени в естествен ръст фигурите на военни и цивилни герои. Зад статуята се намира Музеят на революцията. Подобни, но по-малки по мащаб структури, са разположени в повече от 70 населени места в Северна Корея. На това място се смята, че има изградени бункери, където населението да се скрие в случай на война.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2014 в 03:01

Къде е сензацията при наличието на тези кадри в google earth?

07.03 2014 в 18:52

В Северна Кореа бяха стигнали до човекоядство, така че изобщо не ми говорете колко добре били. Да не отварям дума и за концентрационните лагери - тя цялата страна е един концентрационен лагер където пазачи с промити от полит-комисарите мозъци третират собствения си народ - техните братя и сестри по-лошо и от животни. У нас защо след падането на комунизма много хора от държавна сигурност се самоубиха? - защото разбраха че са вършили непростими издевателства срещу невинни хора заради една ЛЪЖА и не можаха да го понесат. Комунизма е една ужасна идеология измислена от евреи за да свали монархиите и да унищожи църквата и да избие гоити - затова там където има комунизъм той унищожава народа на който е присаден, не само физически но и духовно. Комунизма превръща човека в една жалка твар която не и се позволява да има собствено мнение а и се набива в главата постулатите на партията, изцяло материалистична гледна точка третираща човека като животно без себестойност което може да бъде жертвано без угризения в името на партията. Самата БКП не е изобщо "българска" а местен клон на съветския Коминтерн. Чрез т.н. народен съд са избили, затворили и пратили в лагери безброй патриоти обвинявайки ги във "великобългарски шовинизъм". По времето на комунизма бяха вербувани над 200 000 (двеста хиляди!) доносници които шпионираха и донасяха за съседите си и хора биваха арестувани и пращани в лагери защото лампата им светела след 10.00ч или защото слушали радио Европа!!! И там тези невинни българи са били бити, обезобразявани, изнасилвани, гаврели са се с тях, убивали са ги и са ги хвърляли на прасетата да ги изядат за да заличат следите. Ето това е истинското лице на комунизма, най-жалките хора и най-големите национални предатели управляваха страната а сега и техните деца които щом задуха западния вятър веднага обърнаха плаща и станаха най-големи радетели на "демокрацията"

07.03 2014 в 01:49

Тролове, тролейчета, гейчета и обикновени кутевчета, съединявайте се!

06.03 2014 в 21:47

Тази страна винаги ми е била интересна. Надявам се да мога да я посетя. Интересни изглеждат снимките.

06.03 2014 в 19:53

От десетина години не се спряхте некви там НАРОДНИ БУДИТЕЛИ да хулите по българският манталитет, дори когато става въпрос за Пхенян... тва ме провокира да пиша тук и там...
И сега ще го кажа - имаме да се срамуваме само от две наши исторически грешки - едната е робството, а другата е подкрепата на Хитлер във втората световна ( последното според мнозина дори не се признава за грешка )
От другата страна стои въпроса с колко неща можем и ТРЯБВА да се гордеем! В темата за комунизма надделя мнението, че като цяло това е зловреден режим и това е само защото хората които наистина са живяли съзнателно по негово време не могат да пишат с клавиатура.
Те така и не успяхте да ми докажете американско промити мозъци, че това е била грешка в историята ни...
Как да е...
Не за това ставаше въпрос...

Има над 47 теми заради които можете да сте щастливец, че сте роден българин. Мисля някой ден да ги обобщя в един сайт с форум, но до тогава мрете невежи или с промити мозъци...

СРАМ Е ДА НЕ ПОЗНАВАТЕ ИСТОРИЯТА НИ!!!

Престанете да се изказвате по въпроси от позицията на родолюбци когато идеята на текста ще е колко тъпа нация сме!

06.03 2014 в 14:48

Балкански, купила съм ти еднопосочен билет до Северна Корея, Ким Чен Ун каза че с удоволствие ще те приеме до живот да си му роб. И каза още, че нямаш възможност за избор, трябва да му се подчиниш. Това се отнася до всички други любители на червени муцуни!

Интересна психология носи българина - предпочита да е роб, само и само да не е беден. А тия дето не искат нито да са роби, нито да са бедни, емигрират към западните страни и тях наричат родоотстъпници. Интересно как оцеляването вече не е приоритет, то е "жалка картинка", а? Българите се мразим един друг, ама се прекланяме пред другите режими без дори да сме се докоснали до тях. Хем не се знае много за това какво се случва в С. Корея, хем разбираш ли вече им се кланяме до земя, ама видим ли събрат българин на улицата ще го спънем, ще го попсуваме малко, ще му обидим родата по женска линия, такива сме... затова няма да прокопсаме, особено ако лижем чужди задници.

05.03 2014 в 21:04

Я погледайте малко снимки от Северна Корея и тогава говорете глупости. Ние сме абсолютни мизерници в сравнение с тях:

https://www.facebook.com/dprk360/photos_stream

Ето и ви и малко панорамна фотография:

http://www.dprk360.com/360/index.html

05.03 2014 в 17:55

Значи смукачите на западняшките пишки да кажат, защо населението на Северна Корея при този "лош" комустически режим се увеличи от 14 на 25 млн., а българското под колониалното робство на "добрите" Еврогейския Съюз и НАТО намаля почти двойно?

05.03 2014 в 14:47

Мрак ли си, светлина ли си не знам,но знам, че не си в ред !!!

05.03 2014 в 12:29

dark'star, да те попитам, скоро правил ли си си изследвания? Нещо скенер на мозъка, тестове някакви. Не искам да те плаша, но работата ми изглежда сериозна.