Сателити разбулват тайните на Северна Корея

OFFNews 05 март 2014 в 09:46 17123 13

Северна Корея е една от най-потайните държави в света. Нейните граждани не могат да пътуват в чужбина и имат ограничени контакти, ако изобщо имат такива, с посетители от други страни. Малкото туристи, които посещават страната, нямат възможност за свободно придвижване, а също така нямат право да снимат навсякъде. За това и снимките от Северна Корея не са много.

Благодарение на сателитни изображения и интернет обаче, булото на потайния свят на страната постепенно се вдига. Тук можете да видите снимки, публикувани от Би Си Си, които показват част от скрития свят на Северна Корея, които рядко се виждат от външни лица, както и някои необичайни гледки на по-познати забележителности.

1. Това изображение показва елитен жилищен комплекс в северната част на столицата Пхенян. Там е живял основателят на Северна Корея Ким Ир Сен Смята се, че това е бил и домът на сина му Ким Чен Ир и на настоящия лидер – Ким Чен Ун. От изображението могат да се различат големи къщи, добре поддържани градини, плувен басейн с водна пързалка (в горния ляв ъгъл, бел. ред.). Също така може да се види, че комплексът има своя жп-линия, която продължава в тунел под района.

2. Това са сгради, в които се помещава пивоварната Таедонг. Тя се намира в края на севернокорейската столица. Тук се произвежда севернокорейска бира – едно от малкото удоволствия, на които могат да се насладят жителите на „тайната“ държава. Севернокорейската телевизия наскоро излъчи реклама на бирата, която е наречена "гордостта на Пхенян". Рекламата показва как млади жени в традиционен корейски костюми разнасят бира на мъже, облечени в костюми като западняци.

3. Ферма за щрауси в близост до Пхенян. Тя е част от забележителностите, които чуждите туристи могат да видят, но не е ясно дали това е единствената подобна ферма в страната. Според западни наблюдатели Северна Корея започва отглеждането на щрауси през '90-те години, след разпадането на комунистическия блок. Това е и времето на едни от най-гладните времена в страната. По неофициална информация в този период от глад са умрели между 500 хиляди и два милиона севернокорейци. Северна Корея продължава да страда от недостиг на храна поради икономическите проблеми, ограничената обработваема земя и липса на селскостопански машини. Световната програма по прехраната на ООН изчислява, че почти девет милиона души се нуждаят от продоволствена помощ.

4. Това е кулата Джуш в централната част на Пхенян. Тя е висока 170 метра и е една от основните забележителности в столицата. В предната част на кулата има 30-метрова статуя - класически комунистически монумент, изобразяващ работник, държащ чук, селянин със сърп и интелектуалец с перо в ръка. В 22.00 часа всяка нощ, от върха на монумента се включват светлини. По права линия срещу кулата има статуя на Ким Ир Сен.

5. Това е паметник, построен в памет на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен. Тук има негова масивна 20-метрова бронзова статуя. Монументът е основна туристическа дестинация. Когато севернокорейци посещават мястото, те отправят дълбок поклон пред лидера и поставят цветя в краката на статуята, в знак на уважение. Първоначално фигурата на бащата на нацията е била покрита със злато. От двете ѝ страни има две гигантски знамена, изработени от камък. Едното от тях е националният флаг на Северна Корея, а другото – флагът на работническа партия на Корея. В основата на тази композиция са подредени в естествен ръст фигурите на военни и цивилни герои. Зад статуята се намира Музеят на революцията. Подобни, но по-малки по мащаб структури, са разположени в повече от 70 населени места в Северна Корея. На това място се смята, че има изградени бункери, където населението да се скрие в случай на война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!