Quantcast

Русия, каквато я обичаме

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 13:16 8408 29

Снимка sxc.hu

Нощ над Москва.

Русия е била и остава за чужденците привлекателна, отчасти загадъчна страна. В началото на 2015-а радио Голос России припомни битовите навици на руснаците, които не престават да поразяват чужденците.

Ето и най-разпространените от тях:

Как си?

На „дежурния” за чужденеца въпрос „как си” руснакът няма да отговори кратко – „благодаря, всичко е отлично”, а обстоятелствено и честно ще разкаже как протича животът му. Не за половин година, но за последната седмица със сигурност.

Руснаците често биват наричани намръщени и сериозни. А защо? Те не се усмихват на непознати! При случайна среща с очи на улицата или в метрото с непознат човек никой не се усмихва, това не е прието. Затова пък ако руснак ви се е усмихнал, значи, че той искрено ви симпатизира и го прави от цялото си сърце.

Гости и трапеза

На гости не идват с празни ръце. За масата обикновено носят торта, сладкиши или вино, на децата – шоколади, сладки неща или малки играчки. На жените – цветя, задължително нечетен брой. В действителност не е важно някой какво ще се донесе, главното е нещо да има. За руснака е просто немислимо да отиде на гости без подарък.

Новата година в Русия е главният празник и се празнува с повече размах, отколкото Рождество Христово. Елхата в Русия е новогодишна, всички подаръци се дават на Нова година. Руснакът вярва, че всичко старо остава в миналото, а през Новата година всичко ще бъде различно. Тъкмо с този празник са свързани всички надежди и копнежи.

Около новогодишната трапеза е прието да се произнасят дълги тостове. Руснакът винаги има какво да каже, а красивата и ярка импровизация много се цени във всякаква компания.

За гостите обикновено се приготвя много храна. Основното ястие е салата „Оливие”, или „руска салата”, както я наричат в България. Броят на салатите понякога е толкова голям, че се налага да се ядат няколко дни и след празника.

Руската празнична трапеза продължава с часове. Ядене, пиене и раздумки, после отново ядене и пак раздумки, и така няколко пъти, докато не настъпи дълбока нощ. Когато е вече съвсем късно, идва времето за чай. И отново за раздумки.

Други странности

В Русия съществува такъв обичай – да поседнем преди път, например, преди пътуване. Обикновено, когато вече са стегнали куфарите, преди да излязат от вкъщи, руснаците правят пауза и задължително сядат за малко: или на стол, или на куфарите. Защо? Възможно е, за да си поемат дъх след трескавото приготвяне на багажа и да уравновесят душевното си състояние.

За руския език не са характерни вежливите форми на обръщение от типа на „сеньор” и „сеньора”. След безликото „товарищ” („другарю”) обръщенията „дами” и „господа” изглеждат много официални. Руснакът просто не може да си пречупи езика, за да се обърне към жена на улицата с „дама”. Но изход има! Почти към всички жени в Русия се обръщат с думата „девушка” („момиче”). Дори ако това е 40-годишна жена, към нея се обръщат с „девушка”. С това подчертават вечната младост и женственост. И всички са доволни и се усмихват.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2015 в 00:00

Тоя ОФФчи форум е залят с мътна вълна платени от "Фондация Америка за България" и дедо Дьорд Шорош злостни антируски коментари.

За щастие повечето от тях са дело на етнически небългари, злоупотребяващи с еврогейско-педероатлантическите ценности: ДЕМОНОКРАСТИЯТА, ЛИБЕРАСТИЯТА, ТОЛЕРАСТИЯТА, МУЛТИКУЛТУРАСТИЯТА и обикновената педерастия.

Омерзен съм.

07.01 2015 в 11:13

Забележка към преводача на този текст:

Вместо думата "странности", която подсказва, че авторът на текста приема за нормални други обичаи характерни за неговата култура, по-добре би било да се употреби думата "особености". Проблемът е, че част от така наречените "странности" са характерни и за нас, българите. Но ... не понечвайте да поднесете букет цветя на американска съпруга дори и да сте поканен от нейния съпруг в тяхната къща.
С други думи ..... престанете да превеждате безкритично и папагалски текстове от други сайтове и да ги представяте като ваши

06.01 2015 в 21:03

Михов, не става въпрос да сме винаги позитивни, ама да не прехвърляме всяка неволя на държавата - няма да е зле. Щото май у нас и в Гръцко го има това да изпиеш и изпушиш 150 евро, докато нямаш 30 за памперси на бебето и 50 за тока. По-илюстративно от това - здраве му кажи.

06.01 2015 в 18:33

Александър Никонов,един истински руснак - в чудесната си книга "Зад фасадата на империята. Кратък курс по отечествена митология" - отговаря на всички скучни въпроси относно усмивките и тяхната липса.
Ето тази книжица кат` прочетете и ще ви се изясни напълно отговора на въпроса - почему русские не улыбаются?
Авторът е добър, макар на моменти да е доста груб (и в повечето случаи - напълно основателно.
Виж въпроса - а кои чужденци намират тази територия за привлекателна - е твърде интересен, една гранична източна страна със сигурност ...
А рекламните клипчета - ги оставяме на подготовката на агитпропа...

06.01 2015 в 17:45

Избиването на 20 милиона инакомислещи е друг битов навик в Русия.

06.01 2015 в 15:56

Кънчо,копи-пейст миличък, но съм на 100% съгласна

06.01 2015 в 13:45

Станчева, ЧНГ!
Каква "броня", каква "сутрешна преса" бе мило?!
блиТЦ !? ПРЕСА!?

Ми то по-добре иву@да-го-ебе.com бе мило!

ха-ха-хахххх!

06.01 2015 в 13:26

Здравословно е,когато човек чете сутришната преса,да се зарежда с позитивна енергия:

“Кубинците се юрнаха да бягат в САЩ”

http://www.blitz.bg/news/article/312019

А Серге́й Ви́кторович Лавро́в си прибрал оня ден единствената дъщеря от New York обратно в масква,и я записал на начални курсове по русский язык!

Ето и още един куршум в бронята на руската пропаганда:

Немцов: Кто из нас патриот, а кто – нацпредатель? Дочери Путина живут в Европе, дочь Лаврова – в США

“Обе дочери Путина Мария и Катерина живут в Европе (до крушения Боинга Мария жила в Голландии, Катерина – в Германии; сейчас обе в Германии). Дочь Лаврова Катерина закончила Колумбийский университет (Нью-Йорк), проживает в США. Дочери вице-спикера проживают в Европе: Катя – в Швейцарии, Настя и Лиза – в Лондоне. Два сына Президента РЖД Якунина живут в Европе: Андрей – в Швейцарии, Виктор – в Лондоне. Ребенок Фетисова живет в США и не умеет говорить по-русски. Дети Козака, Никонова также учились и живут за границей. Борец с сиротами Астахов предпочитает рожать детей в Ницце и обучать их в Европе. Борец за традиционные ценности, православие и народность, соавтор закона подлецов Мизулина отправила сына Колю учиться и жить в Бельгию”, – перечисляет оппозиционер.

“А теперь вопрос: Кто из нас патриот, а кто – нацпредатель? Власть или оппозиция?” – задается вопросом Борис Немцов.

http://gordonua.com/news/worldnews/Nemcov-Kto-iz-nas-patriot-a-kto-nacpredatel-Docheri-Putina-zhivut-v-Evrope-doch-L avrova-v-SSHA–40285.html

06.01 2015 в 12:25

На масата имало много салати?От кво?От сало,квашенные огурки,солена риба,оливье и некви други мазнотии.....друго от кво?Торти били носили?Най много батоньчики произведени в заводите на Порошенко,а цветя в деревните,освен от шишарки и елхови клонки,не се сещам!Виж самогон в буркан,и парче сланина 100% си подаряват!

06.01 2015 в 10:53

Статията я е писал някой американски стажант в радиото-чул недоразбрал!