Рудолф е щастлив

Зорница Йончева 07 декември 2022 в 16:52 3129 0

еко-рог
еко-рог

Запознах се с Чавдар Улянов преди няколко години, когато търсих майстор да направи шантава библиотека за моята тийнейджърка. Библиотеката стана уникална и дъщеря ми я превърна в своеобразен олтар за любимите си книги. Чавдар Улянов е нещо като гуру във фейсбук групите за ремонти, арт декорации и обзавеждане. Истински творец, който измисля уникални проекти от материали, които да се впишат в бюджета. Преди повече от 15 години е създал фирмата си Рокуол Стоун ООД за декоративни стенни облицовки, декоративни огради и решетки, декоративен бетон и др. През 2004 г. първи в България въвежда термина „изкуствен камък“ за този вид облицовки и започва производството им по американска технология, с оцветяване и нюансиране в обем и детайлност на релефа.

Един от продуктите, с които фирмата се слави, са декоративните тухли. За една от сериите си за модели бяха направили калъпи от стари тухли, взети от разтурена постройка. Истински мераклия в работата си, Чавдар създава продукти за хора, които искат индивидуалност и арт присъствие в интериора си.
Чавдар Улянов е роден в Бургас, но живее в Пловдив. Женен, а синът му учи авиоинженерство в Холандия.

Идеята за еко-рога за декорация или осветителни тела за традиционни механи или модерни интериори не е нова.
Световно известният моден дизайнер Ралф Лорен е един от първите, който вкара еленовите рога в съвременния интериор с полилея си Straton, изработен от истински рога и кристали. Продава се със сертификати за автентичност и произход на рогата и кристалите. Цената на по-малкия размер е над 15 хиляди долара в момента.

Българският е много по-бюджетен.

Декоративните акценти и различни видове осветление от еленови рога навлязоха преди години от традиционните механи, рустик шалета, винарни и планински хижи в модерните интериори в стил шаби шик, скандинавски, фюжън и често могат да се видят дори в индустриален лофт. Качествените реплики на релефа, които не изглеждат фалшиви и изкуствени, добавят щипка индивидуалност към проектите. Оцветени като естествените оригинали или тонирани с модерни цветове и метализирани покрития, еко-репликите се превръщат в център на вниманието навсякъде, където бъдат поставени.

Ако обмисляте да направите нещо подобно с истински рога, без значение дали са от лов или намерени в гората, наследство от дядо ви или подарък от приятел, преди това погледнете чл.88 до чл.90 от Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) и знайте, че рискувате полицията да ви ги конфискува, а вас – да глоби солено – напомня Чавдар и съветва, ако искате да придадете ловен привкус на интериора, да го направите с реплики.

Полилеи от реплики на еленови рога Rock Wall Design прави предколедно за заведение в Банско преди 3 години по проект на големия дизайнер Красимир Капитанов.

Ако се чудите: Десният е истински. Череп на воден бивол, но не убит за трофей, а издъхнал след тежка работа на полетата в Индонезия, където се е трудил в селското стопанство.

Левият е първото копие, направено от Чавдар Улянов. Репликите му са толкова добри, че по нищо не се различават от истинските рога. Текстурата е копирана до най-малките детайли с висококачествен силикон.

Задният е истински рог, а предният – реплика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови