Ползи за здравето, които градинарството носи

OFFNews 08 март 2021 в 15:07 4557 0

Градинарството не се отнася само до това да накарате къщата ви да изглежда добре – въпреки че наличието на цветя и билки наистина прави всеки пейзаж далеч по-красив.

Грижата за растенията може да направи чудеса за вашето емоционално и физическо здраве, предполага изобилие от научни изследвания. Това твърдят и собствениците на оранжерии и парници в страната, които ежедневно имат досег до това приятно занимание.

Ето някои доказани във времето ползи за здравето, които градинарството носи.

Изгаря много калории

Добра новина за тези, които вече прекарват часове в засаждане на трайни насаждения: градинарството се счита за тренировка с умерена интензивност. Можете да изгорите около 330 калории, като практикувате един час леко градинарство и работа в двора. Това е повече от ходене с умерено темпо за същото време, изчисляват учени.

Понижава кръвното налягане

Само 30 минути умерено физическо натоварване през повечето дни от седмицата могат да предотвратят и контролират високото кръвно налягане. Ето защо всеки лекар би препоръчал лека, но редовна работа в градини или оранжерии.

По-здрави кости

Когато сте на открито и кожата ви е изложена на слънце, това подтиква тялото ви да произвежда витамин D. Този витамин, който също се съдържа в рибите и обогатените храни като млякото, помага на тялото ви да абсорбира калций - минерал, необходим за формирането на костите.

Все пак трябва да използвате слънцезащитни продукти, подходящи за вашата кожа, ако планирате да прекарате повече от няколко минути на слънце. Това е много важно, за да намалите риска от рак на кожата.

Прясна и здравословна храна

Освен физическата активност, градинарството помага на човек да поддържа здравословна диета с много прясна и чиста храна в дома си.

Както е известно, лекарите препоръчват да се ядат най-малко 2 чаши зеленчуци и 1½ чаши плодове на ден, за да получите необходимите хранителни вещества и да намалите риска от хронични заболявания. Въпреки това се смята, че само 1 от 10 възрастни хора по света спазват тези препоръки.

Градинарството помага на хората да развият траен навик да ядат достатъчно плодове и зеленчуци, убедени са диетолозите.

Облекчаване на стреса

Градинарството е хоби, свързано с намаляване на симптомите на депресия и тревожност. Всъщност някои болници дори използват засаждане и аранжиране на цветя като вид рехабилитация за хора, възстановяващи се след наранявания, инсулти, операции и други емоционални проблеми.

Повече щастие

Актът на отглеждане на растения може също така да помогне за повишаване на настроението ви. Ползата може да има нещо общо с това как хобито променя вашата перспектива.

Разковничето в градинарството е, че заради него трябва да имате вяра в бъдещето. Отглеждането на нещо зелено, нещо истинско, нещо живо е това, което често носи надежда у човешките души.

Усещане за общност

Друг позитив е, че всеки член на семейството може да се включи в отглеждането на цветя, плодове и зеленчуци. Това сплотява всички в дома и им създава допълнително усещане за хармония и близост.

Освен това съседи и приятели също могат да помагат, така че хобито се превръща в истинско социално събитие.

Бонус: Забавя се изменението на климата

Що се отнася до обръщане или спиране на глобалното изменение на климата, има много неща, които можете да направите на индивидуално ниво. Рециклирането, споделеното пътуване, използването на енергийно ефективни уреди и хибридните автомобили помагат за това. Но знаете ли, че можете да добавите градината си в двора към този списък?

Градините осигуряват жизненоважни зелени площи за намаляване на парниковите газове, намаляват нуждата ви от покупка на неща, позволяват ви да рециклирате различни отпадъци и носят много други положителни резултати за нашата планета.

Както се вижда, градинската работа е наистина полезна за здравето и то не само за индивидуалното здраве, а напротив – за благоденствието на цялата ни планета. Ето това е истинско вдъхновение за хората, които желаят да се заемат с подобно начинание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови