Полезни съвети за стартиране и поддържане на малко земеделско стопанство

OFFNews 10 юли 2022 в 16:34 1578 0

zemedelie
Земеделско стопанство

Основно перо в българското земеделие открай време са били малките селски стопанства, които въпреки че не могат да се похвалят с внушителната използвана земеделска площ (ИЗП), продължават успешно да съставляват основния процентен дял от сектора. Какво обаче би било необходимо, за да стартирате и поддържате собствена земеделска единица от подобен порядък?

Заложете на качествена земеделска техника

Един от най-важните фактори, който може да предопредели успеха на цялото начинание, е наличието на доказана и функционална техника за обработване на земята. Чудесен вариант са моделите от каталога на японския производител kubotagreentech-bg.com, включващи широка гама от трактори, електронни косачки, прикачена техника и многофункционални превозни средства. Правилните машини носят увереност и правят боравенето с тях изключително лесно и удобно, което спестява време в дългосрочен план и оптимизира цялостния процес.

Не пропускайте да разработите подробен и прецизен бизнес план, който да надграждате периодично

Земеделската техника, проектът за изграждане на стопанството, необходимите финансови и човешки ресурси, целите и мисията на икономическата единица, разпределени напред във времето - всичко това и още много други ключови звена са компоненти от предварителния бизнес план, който следва да бъде разработен.

Бизнес планът е средството, което помага да поставим времева рамка на задачите си, да дефинираме какви ресурси ще са необходими за изпълнението им, както и да зададем точни и ясни приоритети. Всичко това е фундаментът, върху който почива бизнесът, и е решаващ фактор за неговия успех или неуспех.

Не на последно място добре разписаният и реалистичен бизнес план е задължително изискване от банки и други финансови институции в случай, че желаете да стартирате собствен земеделски бизнес или да разширите текущата си дейност.

Проучете опциите за подходящо финансиране, от които може да се възползвате

За никого не е изненада, че след влизането на България в Европейския съюз, се откриха множество алтернативни възможности за финансиране на селскостопански проекти, било то под формата на преференциален заем или безвъзмездна субсидия. Съветваме ви да проучите внимателно условията преди да кандидатствате, за да прецените шансовете и перспективите си. Ако не откривате инициатива, в която се припознавате, винаги може да заложите на традиционното финансиране от банка.

Инвестирайте в подходяща земеделска земя, която да е съвместима с изискванията на културите, които ще отглеждате

В случай, че решите да обработвате растителни култури, задължително проучете дали локацията, свойствата на почвата и климатът са благоприятни, преди да преминете към покупка на земята. Аспектът има пряко отношение към годишния добив и характеристиките на реколтата.

Работете само с професионалисти

Независимо дали става дума за външни доставчици на трактори и други селскостопански машини, торове и консумативи или за собствения ви екип, на който сте се доверили за своето бизнес начинание, трябва да сте уверени в качествата, компетенциите и етиката на хората и фирмите, с които работите. Не стартирайте съвместна дейност преди да сте ги проучили добре и да сте сигурни, че резултатите ще отговорят на очакванията.

Никога не спирайте да се развивате

Най-постоянното нещо в живота е промяната. Избягвайте да се задържате прекалено дълго време на едно място, а непрекъснато се оглеждайте за нови, по-перспективни алтернативи за разширяване и диверсифициране на дейността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови