Откриха рисунки на какаду от XIII век

OFFNews 26 юни 2018 в 15:49 2543 0

Снимка BIBLIOTECA APOSTOLICA VATICANA

Учени са открили най-старите известни рисунки на австралийско какаду в Европа в ръкопис от 13 век, съобщи Би Би Си, позовавайки се на изследване, публикувано в списание Parergon.

Четирите изображения на бялата птица са открити в книга за лов със соколи от 1241-1248 година, собственост на римския император Фредерик II и предшестват други европейски рисунки на какаду от 250 години. 

Преди това, най-старото известно европейско изображение на какаду е от 1496 година в произведения на италианския художник Андреа Мантеня.

Изследователите казват, че изображенията в книгата дават представа за средновековните търговски маршрути.

„Фактът, че едно какаду е стигнало в Сицилия през ХІІІ век показва, че търговците, извършващи търговията си на север от Австралия, са част от процъфтяваща мрежа, която достига на запад до Близкия Изток и извън него“, каза д-р Хедър Далтън от университета в Мелбърн.

Птицата е жълтокачулато или какаду тритон, което означава, че най-вероятно е дошла от Северна Австралия, Папуа-Нова Гвинея или острови извън Индонезия.

Д-р Далтън и екип от финландски учени изучаваха книгата „Изкуството на лова с птици“ (на латински „De Arte Venandi cum Avibus“), която разполага с повече от 900 рисунки на птици и животни, които са живеели в дворците на Фредерик II.

Едно от описанията обяснява, че птицата е подарък от султан от династията Аюбиди, базирана в Египет.

„Учените са наясно, че султанът е подарил бял папагал на Фредерик II, но малцина знаят, че има оцелели образи на тази птица“, каза Далтън.

Д-р Далтън смята, че какадуто е било пренесено през Кайро до Сицилия в продължение на няколко години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!