Колко пъти светът е бил пред свършване

18 декември 2012 в 14:51 4393 3

Публикацията в
Публикацията в "Гардиан"

Може би за ен-найсти път чувате, че в петък идва краят на света. Този път включването е от маите. Календарът им, стартиращ на 3114 пр. Хр., свършва на 21 декември 2012. Медиите съобщават за паническо запасяване със стоки в Русия и Америка, а НАСА дори пусна видео, с което да опровергае конспиративните теории.

Каква всъщност е предисторията на "надвисналия" над нас Апокалипсис, припомня британският вестник "Гардиан":

Не е нужно човек да е космонавт, за да осъзнае, че краят на един календар не означава непременно, че ще настъпи и край на света. Това просто означава, че календарът започва своя цикъл отначало, както нашият свършва в края на декември. Но не изпадаме в паника  и не се запасяваме с провизии заради края на света всеки декември, нали? 

Кратък поглед към трагикомичната история на апокалиптицизма ни разкрива, че светът е бил пред свършване доста пъти от началото на съществуването си. 

Някои от най-ранните митове, които човечеството помни, са за апокалиптични събития като затриващи човечеството от лицето на Земята наводнения. Има го в Първа книга в Библията, която - забавно наистина - също свършва с апокалиптичното Откровение на Йоан. По времето на Иисус също било широкоразпространено еврейското вярване, че краят на света ще настъпи с идването на Месията. Йоан Кръстител вярвал в надвисналия апокалипсис, който ще се случи, докато е жив.

Месианството винаги е било тясно свързано с края на света, а историята бъка от самопровъзгласили се Месии, най-чудатият от които може би е Моисей от Крит. През 5 в. сл. Хр. Моисей обещал, по подобие на своя съименник, да раздели морето на две и да поведе последователите си от Крит обратно към Палестина. В уречения ден повел следовниците си към морето, където - като едни религиозни леминги - те скочили в несъмнено неразделените води и или се удавили, или успели да доплуват до брега, изглеждайки разчорлени и като пълни глупаци. И както би си представил човек, имали няколко въпроса към "Месията". Самият Моисей "изчезнал", вероятно с първата лодка, изпречила се пред погледа му.

Хилядолетието е друг феномен, който привлича като черна дупка апокалиптични теории. Първият милениум не бил по-различен от нашия и стотици хиляди хора от християнския свят чакали края. Според Ралф Глабер - религиозен хроникьор от 10 век, общества из цяла Италия и Франция започнали да хвърлят много пари и труд, за да обновят черквите си, за да им приведат възможно най-пристоен вид за Деня на Страшния съд .

Апокалиптични вярвания имало и по време на основаването на съвременна Англия. Domesday Book, създадена по заповед на Уилям Завоевателя по данъчни съображения, била възприемана от голяма част от населението за "Книгата на живота" от Откровението - една книга, за която се смятало, че сигнализира за края на света.

И ако си мислите, че великите научни умове са имунизирани срещу такива глупости, много грешите. Исак Нютон, смятан за най-великия физик на всички времена, прекарал посветил голяма част от живота и умствената си енергия препрочитайки Библията в търсене на податки за датата на свършека на света. Дата, която той изчислил на... 2060 година. 

Напредваме във времето до 1806 г., когато хората в Лийдс се поддали на масова апокалиптична истерия, свързана с една кокошка. Въпросното пернато снасяло яйца, на които било изписано "Христос идва". Страстите обаче утихнали, когато било разкрито, че собственикът на кокошката сам пишел посланията, после пъхал обратно яйцата в смутената птица. Историята не разказва какво се е случило с шегобиеца, но можем да си представим няколко сценария, в които местните хора го слагат в ролята на кокошката.

 Но стига толкова за миналото. Преди да се почувстваме по-висши от предците си, може би е редно да хвърлим поглед и към нашата, предполага се, просветена епоха. А тя е виждала повече апокалиптични бръщолевения от всяка друга. Започна се с милениума и широко разпространеното опасение, че компютърният проблем 2000 (или Y2К) ще затрие компютрите ни и ще превърне света в постапокалиптична пустош, в която няма да има онлайн магазини и порно. Още по-скоро, преди година, бе случаят с Харолд Кемпинг, който предрече, че на 21 май 2011 хората ще се възнесат към небесата. Когато денят настъпи и отмина без възнесения, той каза, че това било всъщност духовното "пред-възнесение", което утъпква пътеката за следващото, истинско и наистина физическо възнесение, което ще се случи на 21 октомври. Когато и този ден отмина безинцидентно, той мъдро замлъкна и едва тази година се появи, за да се извини за цялата работа около възнесението.

Което ни довежда до днешния ден и календара на маите. Сега историята се преплита в несвещен съюз с "физик" на име Нанси Лидер, която твърди, че контактува с извънземни. Инопланетянските й приятелчета  я предупредили, че Земята ще претърпи сблъсък с планета на име "Нибиру" на 21-ви този месец. Това, което повечето последователи на Нанси не споменават, е че тя е направила подобно предсказание през 2003 г. и когато това не се случило, тя го нарекла просто "невинна лъжа". Нанси поне има с какво да се гордее - тя е предполагаем автор на първата невинна лъжа за апокалипсис в историята.

Тая някакъв суеверен страх да не предизвикам съдбата, но дори аз бих се осмелил да направя две силни предсказания. Първото е, че светът няма да свърши в петък, а второто е, че много скоро след това някой ще изскочи с нова дата за Армагедон. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!