Имам забрани снежните човеци

OFFNews 12 януари 2015 в 20:51 8735 8

Снежен човек.
Снежен човек.

Виден имам от Саудитска Арабия предизвика спорове, след като издаде религиозна забрана (фатва) за правенето на снежни човеци, защото те били противоислямски, предаде "Ройтерс".

Шейх Мохамед Салех ал-Мунайид е бил попитан в своя религиозен сайт от загрижен баща дали е правилно да се правят снежни човеци, тъй като в северната част на страната паднал сняг и децата искали да си играят. На това духовното лице отговорило, че е "забранено да се прави статуя от сняг, дори да е с цел игра и забавление".

Имамът се обосновал с думите, че да построиш снежен човек е равносилно на това да създадеш подобие на човешко същество, което според строгите сунитски закони на страната е грях.

"Господ е дал на хората свободата да правят каквото си поискат, стига то да няма душа - това включва дървета, кораби, плодове, сгради и т.н.", пише Шейх Мохамед Салех ал-Мунайид.

Фатвата предизвика множество отрицателни коментари в Туитър на арабски език.

"Те чувстват заплаха за вярата си от всичко...болни умове", написа един от тях.

Друг публикува снимка на мъж в традиционно арабско облекло, държащ ръката на "снежна булка" със сутиен и червило, придружена от текста, че причината за забраната е, че снежните човеци щели да предизвикат бунт.

Имамът обаче има и своите последователи. Според един от тях "правенето на снежни човеци е имитация на неверниците, провокираща сладострастие и еротизъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови