Градски легенди: Най-известните прокълнати коли в историята

OFFNews 17 юни 2017 в 15:03 8059 0

Градски легенди: Най-известните прокълнати коли в историята

Като част от индустриалната революция на 20 век, автомобилите са си "присвоили" главната роля в някои от най-тиражираните градски легенди. Историята показва, че от началото на 1900-та година са се появили поредица от истории с "обладани" от духове автомобили. 

Първата и, вероятно най-известна легенда, е свързана с избухването на Първата световна война. През 1914 година ерцхерцогът на Австрия Франц Фердинад е убит при атентат в Сараево. Той е нападнат от националиста Гаврило Принцип, докато се придвижва с автомобила си  автомобила си Double Phaeton - модел от 1910 година. Автомобилът е произведен от компанията "Граф и Стифт". 

След убийството на Фердинад колата сменя 15 собственици за 12 години. Твърди се, че в този период тя е била основен участник в инциденти, при които са загинали други 13 души. 

Последният известен инцидент с колата станал по времето, когато тя била притежавана от румънски барон. На път за сватбено тържество с петима свои приятели баронът изпуска контрола от колата и тя излиза от пътя. Всички пътници в колата загинали и оттогава тя си има прозвище - Колата на смъртта. Според градската легенда колата била прокълната след смъртта на ерцхерцога на Австрия. 

Друга подобна легенда е свързана с още една известна в историята кола - Поршето на актьора Джеймс Дийн. Колата, модел Porsche 550 Spyder, също си имала прозвище - Малкият кучи син. В началото на 50-те години Джеймс Дийн е горд собственик на няколко мощни автомобила и участвал в състезания. През май 1955 година компанията Уорнър Брадърс забранява на актьора да се състезава, докато вървят снимките на филма Гигант.

След като филмът минал във фазата на постпродукцията, Дийн незабавно решил да се върне към хобито си и да се състезава. Тогава той си поръчал Porsche 550 Spyder, с което имал намерение да участва в състезание в Салинас, Калифорния. Тогава той се блъснал в друг автомобил и починал от нараняванията. 

Останките от колата били купени от Джордж Барис - изтъкнат дизайнер на автомобили, който възстановил колата, като и поставил и чисто нов мотор. Не след дълго колата участвала в серия инциденти на улицата и на състезателната писта. При единия от тях загинал пешеходец. Мрачната репутация на автомобила обаче станала достояние на целия свят, след като се появява съобщение, че тя се запалила спонтанно на два пъти - веднъж, докато била в гараж и втори път - запечатана в контейнер. 

Днес се смята, че тези две истории са измами, лансирани от Джордж Барис, който търсил сензации и искал да направи колата популярна вероятно, за да я препродаде. Все пак никой не отрича за останалите инциденти с колата. Любопитен факт е, че легендарният актьор Алек Гинес, който изигра ролята на Оби Уан Кеноби във филма "Междузвездни войни", е предупредил приятеля си Дийн, че колата може да го убие. 

Последна, но не и по известност, е историята за "Черната Волга". Произходът на историята е Полша през 1960-те години. Тя бързо се разпространява в Западна Европа и в части от бившия Съветски съюз. Градската легенда гласи, че лимузината била прокълната и с нея се отвличани хора. 

Легендата имала няколко версии, в които шофьорите на колата били различни - от зловещ свещеник, облечени в черно сатанисти до вампири. Хора разказвали, че вместо странични огледала, колата имала рога. Според друга версия с колата са отвличани хора с цел продажба на органи за богати хора на Запад или Близкия изток. 

Очевидно е обаче, че историята вероятно е плод на въображението на шегаджии или пияни хора, някои от които продължават да твърдят, че Черната Волга продължава да обикаля улиците на градове от бившия СССР в търсене на кръв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови