Google „сигнализира” с Петата симфония

OFFNews 17 декември 2015 в 10:43 2963 0

Клипче

Снимка Google

Кадър от клипчето, с което Гугъл отбелязва 245-ата годишнина от рождението на Бетховен

Със забавно 23-секундно клипче Google отбелязва 245-ата годишнина раждането на Лудвиг ван Бетховен (1770 – 1827). Озвучена е с началото на знаменитата Пета симфония, изпълнена за първи път през 1808 г. във Виена.

За рождена дата на великия композитор е прието да се смята 16 декември 1770, но тъй като това не е вписано никъде, по-често споменават дата на кръщението му – 17 декември. Тя е отбелязана в църковен регистър, а децата в Германия тогава обикновено са били кръщавани един ден след раждането.

Вечно популярната тема от Петата сега звучи по цял свят и вероятно вече са я слушали милиони ползватели на Google.

Любопитно е, че предишното толкова масово и настойчиво излъчване на музикалния мотив е преди цели 71 години. От 1 юни 1944 г. започва, сякаш ни в клин ни в ръкав, да го предава радио Лондон. Това е кодиран сигнал за партизаните във Франция – съобщение, че Денят Д (6 юни), десантът на съюзниците, наближава.

Само на 1 юни мотивът е излъчен 200 пъти. А тъй като е познат всекиму, може да бъде доловен дори в райони, където германците успешно заглушават противниковото радио.

Според самия Бетховен с тези тактове говори съдбата, така тя чука на вратата. Но за кодирано военно съобщение темата е избрана по друга причина – тя може да се възприеме не само като музика, но и като знак от Морзовата азбука.

Три точки и тире, това е буквата V, която на много езици внушава едно и също – victory, victoire, victoria. Значи - победа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!