ЕК обвини Гугъл в злоупотреба с господстващо положение

ОFFNews 15 април 2015 в 19:32 2949 0

Снимка Архив

Европейският съюз продължи четиригодишното си наблюдение на Гугъл, обвинявайки интернет гиганта, че злоупотребява със своята доминация на пазара с онлайн търсачките и започва разследване на произвеждания от компанията мобилен софтуер "Андроид", съобщава "Блумбърг".

Европейската комисия е изпратила списък с възражения на Гугъл, в който са изведени доводи, че компанията нечестно облагодетелства свои пазарни услуги пред тези на конкурентите си. Регулаторите също ще проверят договорите на Гугъл с производителите на смартфони и таблети, за да разберат дали са принудени от компанията да използват услугите ѝ.

"Ако разследването потвърди опасенията на комисията, Гугъл ще бъдат изправени пред законови последствия и компанията ще бъде принудена да промени начина, по който прави бизнес в Европа", заяви членът на ЕК Маргарет Вестагер.

Тя допълни, че ще бъде направено всичко възможно този сегмент на бизнеса да се развива, без да се налагат ограничения от дадена компания.

Търпението на Европа се изчерпа, след като 3 предложения за споразумение не успяха да задоволят критиците, които твърдят, че базираният в Калифорния интернет гигант използва властта си над резултатите от търсене, за да промотира нечестно свои услуги и платени реклами. Разследването може да се окаже препятствие пред Гугъл в придобиване на по-голям дял от пазара на мобилните реклами.

В писмено изявление вице-президентът на Гугъл Сърч Амит Сингал заяви, че макар това да е най-полулярната търсачка, има много други варианти за откриване на информация в интернет, като отхвърли твърденията, че компанията му вреди по какъвто и да е начин на потребителите.

Гугъл има 10 седмици да отговори на отправените възражения и да поиска затворено изслушване пред регулатора, за да изрази своята позиция по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови