„София – модел за отворено управление“ – шанс за реално гражданско участие

OFFNews 27 октомври 2016 в 17:40 3006 1

Гражданското участие е процес, чрез който гражданските интереси, нужди и ценности се взимат под внимание при вземането на решения от властта. То е механизъм за ефективното прилагане на принципите на демократичното управление и за осъществяването на обществен контрол върху публичните политики.

Много организации, както и местната власт, работят от години за въвеждане на подобни механизми в София. През 2015 г. беше приложена методологията на Форум Гражданско Участие /ФГУ/ и Български център за нестопанско право /БЦНП/ за определяне на Индекса на гражданското участие в столицата. По време на обсъжданията бяха отправени редица препоръки към Столична община, част от които касаят необходимостта от приемане на нов, цялостен механизъм, който да гарантира провеждането на обективни и достъпни за всички обществени консултации.

Следвайки тези препоръки, екипът на БЦНП разработи проект на общински нормативен акт, който регламентира провеждането на обществени консултации на територията на Столична община. Целта е формирането на местните решения и политики чрез демократичен процес, който осигурява по-широкото включване на гражданите и гражданските организации, отчита гледните точки на всички заинтересовани страни и води до обосновани и обществено значими решения. Проектът на наредба предвижда това да се постигне, на първо място, чрез по-добро планиране на процеса на обществени консултации на възможно най-ранен етап и осигуряване на навременно и широко информиране на обществеността за предстоящите консултативни процеси. Наред с това, по най-важните и значими въпроси е заложено да се провеждат както писмени, в това число и онлайн, така и консултации на живо, за да се даде възможност на различните заинтересовани групи да изразят своето мнение и да се включат в търсенето най-доброто решение на проблемите, които ги засягат. Проектът включва задължително изпращане на обратна връзка и аргументирани отговори от страна на местната власт по отношение на постъпилите мнения и предложения от гражданите в хода на обществените консултации.


Разработеният проект на наредба бе подложен на обществено консултиране в рамките на повече от два месеца. В периода август - октомври бяха проведени предварителни писмени консултации и работни срещи, онлайн обсъждане на платформата Гласът ни /www.glasatni.bg / в продължение на повече от един месец, както и обществен форум на тема „Гражданско участие за София“. Във форума взеха участие различни заинтересовани страни, като сред дискутиращите темата бяха общински съветници; представители на общинската администрация, на райони и кметства; организации, работещи в сферата градската среда и екологията, на младежките, образователните, културните и социалните политики, както и заинтересовани от темата граждани и представители на бизнеса.


Изготвеният проект на наредба за провеждането на обществени консултации на територията на Столична община ще бъде представен на вниманието на местната власт. Тепърва пред общината и Столичния общински съвет стои въпросът как тази наредба ще се превърне в действащ механизъм за ефективно гражданско участие в столицата.

Инициативата е част от проект „София –модел за отворено управление“, който се изпълнява от Български център за нестопанско право с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2016 г.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини