Защо толкова малко семейства получиха ваучер за градина

Заваляха откази към родителите, кандидатствали за финансова помощ за неприети в общински заведения деца

Мая Младенова 20 юли 2021 в 10:41 6177 0

Снимка Pixabay

Едва 440 са одобрените семейства, които ще получат компенсация, че детето им не е прието в общинска детска градина. 438 от тях са в София.

На фона на около 10 000 неприети деца само в столицата, където проблемът с недостига на места е най-остър, броят на одобрените за "ваучер" изглежда смущаващо нисък.

На този етап нито една институция не е събрала информация колко семейства за кандидатствали за помощта и колко са отказите, няма и статистика на какво се дължат те.

Родители вече алармират за неуредици и сериозно разочарование в очакване на дълго обещаваната и трудно извоювана финансова подкрепа.

Дарина Младенова е майка на 4-годишно дете, което три поредни години кандидатства за ясла и градина и досега не е прието. Затова е записано в частна градина в столичния кв. "Младост". Таксата е висока и семейството с радост посреща новината, че държавата ще започне покрива поне част от нея. За София сумата е 250 лева. Следва дълго чакане да стартира приемът на документи, неяснота за кой период се кандидатства и кога да очакват помощта - все въпроси, които не бяха разяснени на родителите. Накрая, вместо финансова помощ, идва отказ. "Общината отговори, че не може да отпусне помощта, защото детската градина, в която е записано детето, няма 12-часова организация на работа. А това било изискване в съответната наредба", обяснява майката пред OFFNews. По думите ѝ частната детска градина работи не по-различно от общинските и децата са там целодневно. Тя ще обжалва отказа, тъй като аргументът ѝ се струва напълно необоснован.

Кристина Касабова е една от майките, които организираха протестите, довели до въвеждането на т.нар. "ваучери" за неприети деца. Тя има сходни наблюдения - районни кметски администрации в столицата дават откази по неясни критерии:

Има райони, които са отхвърлили молби за децата, които са навършили 3 години през януари, февруари, март и пр. Едно от изискванията в наредбата е навършване на 3-годишна възраст. Някой районни администрации го изтълкуваха така, че отказват дори на навършили тази възраст деца, които не са кандидатствали за изминалия период за градина, защото са били в яслена възраст. 

В някои общини имат списък само с лицензирани към МОН детски градини, но ръководени от този списък, считат за основателно да откажат компенсирането. В наредбата има вариант и за кооперативи, за други центрове и заведения с подходящ персонал и програма, следващи тези на МОН. Други райони са отказвали, защото работното време на детския център не е 12 часа. Общо взето, има различни интерпретации като считат, че позовавайки се на Наредба 5 при откази, а не на съответната за компенсацията, тълкуването е на тяхна страна.

Според Кристина Касабова има има ситуации, които подлежат на частно разглеждане – деца със сменен набор; такива, които поради една или друга причина не са имали възможност да кандидатстват в ДГ и единствените предоставени им места са били „още една година в яслена група“; и сходни случаи.

"Проблемът е възможността за прилагането на чл. 57 ал.4 от ЗПУО; „Постъпването на децата в детска градина се осъществява целогодишно“. Всяка една наредба трябва да доразвива закона, да го уточнява, а не да въвежда нови и нови изисквания. В настоящия случай в София децата могат да постъпват единствено на 15 септември. Вместо общините да искат становище и тълкуване от МОН, ние - родителите обикаляме и едва ли не се молим за това, което ни се полага. В крайна сметка министерството излезе със становище по този казус, което би следвало общините да са получили като разяснение", добавя Касабова.

Тя припомня, че още на работните групи представителите на родителите са настоявали помощта да се отпуска централизирано от общината, а не от районните кметства, за да няма разминаване в критериите.

Към момента нито една институция не дава обобщена информация за това колко деца са кандидатствали за помощта, какъв е нейният размер и колко са получените откази. Единствените конкретни цифри дойдоха в началото на юли от съобщение на Министерския съвет, където бе посочено, че на 338 деца в София и 2 във Варна е отпусната финансова помощ. Пресцентърът на МС бе цитирал обща сума за целия период - януари-май 2021 г. 

Ръководителят на Дирекция "Образование" към Столична община Мария Минчева потвърди пред OFFNews, че СО не разполага с информация какво е положението в отделните райони, нито какви са основните причини за отказите. 

В началото на октомври ще се подават документи за следващия период, съобщи тя.

Много родители директно не подадоха заявленията си поради неясните условия или такива, които след време бяха потвърдени или отречени като тълкувания. "Няма срокове за изпълнение на задълженията от страна на общински и държавни органи, а само за задълженията от страна на родителите. Така излиза, че в едни двустранни, доброжелателни отношения изисквания има само към едната страна, допълва Кристина Касабова.

Според нея трябва да се правят изключения и за деца със специални образователни потребности (СОП). В момента има деца със СОП, посещаващи частни училища и градини. Частните учебни заведения получават издръжка за допълнителна подкрепа от държавата за тези деца. Често пъти изборът на родителите е продиктуван от по-добрите условия в частните градини и училища, съществено важни за децата със специални потребности - по-малко деца, повече персонал. В хипотезата, когато едно дете е прието в ЧДГ и след известно време получи заповед за допълнителна подкрепа от регионален център за обучение на деца със специални потребности, по закон общината е длъжна да осигури място на детето, дори и децата в групата вече да са 40. В този случай, това категорично не е в най-добър интерес на детето. В тази връзка е необходимо да се предвидят изключения за децата със СОП, обяснява Касабова.

Според нея същото важи и за записаните в предучилищни групи към училищата, но ползващи и частни занимални. Финансовата подкрепа би следвало да се полага и на тях, така ще се увеличи и интересът към тези групи, които сега са слабо популярни заради полудневната форма, добавя Кристина Касабова.

Засега равносметката от трудно отвоюваната битка "Градина или ваучер за всяко дете" е по-скоро горчива - забавяне, неясни критерии, объркваща административна процедура, малки суми на фона на реалните разходи. Държавата всячески показва, че този ангажимент не ѝ е приятен и се опитва да намери удобно извинение да не го изпълни. Ако се претупва по този начин, мярката очевидно няма да заработи и рано или късно напрежението сред родителите ще се покачи отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови