Защитниците на "Бедечка" искат Борисов да спре бетоновозите

OFFNews 03 ноември 2016 в 11:01 7294 3

Защитниците на старозагорския парк Бедечка, заедно с еколозите Борислав Сандов и Тома Белев изпратиха нетрадиционно отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което настояват забраната за строителство в живописната местност да обхване и вече започналите строежи, а строителството досега да се ревизира.


Вчера екозащитниците се събраха на поредния протест в защита на парка и преградиха пътя на настъпващите бетоновози. Поводът беше ударното наливане на бетонни основи на сгради. Така инвеститорът явно цели да ускори строителството преди очакваната забрана и преди изработването на нов устройствен план на парка. По този начин би се отворила възможност дори и при запазване на по-голямата част от зелената площ, кооперациите да останат, а и да се множат.

Ето го и пълния текст на отвореното писмо до премиера на хората от "Запазете Бедечка", Борислав Сандов, Тома Белев и приятели: 

До
Бойко Борисов,
Министър-председател
на Република България

Вместо отворено писмо

Уважаеми господин Борисов,

Дълго чакахме преди да Ви пратим това писмо. Мислехме, че няма нужда от него.

Да Ви признаем, винаги сме намирали за малко неуместно това, че всички проблеми на България някак все стават Ваши проблеми. И всичката тази митологизация, и всичката тази историзация, и истеризация около Вас. Вероятно и на Вас Ви тежи.
Все сме мислили, че страната ни има достатъчно институции, без да се стига до Вас – представителство, контрол, съд, закон, ценности (тук-там).

Ще Ви разкажем една история, която е все по-типична за България. Обещаваме да е кратка. Знаете ли, като пътувате някога от Казанлък към Стара Загора, на Бирената фабрика не давайте надясно, както обикновено, а продължете направо. Задръжте поглед наляво. Ще минете покрай може би километър зелена площ. Ще забележите и една велоалея, но Вие отдавна сте свикнали Вашите кметове да правят такива. Не тя е интересната, а зад нея. Ще видите дървета, храсти, зеленина, алеи.

Някъде в средата ще видите строежи.

После в дясно ще се появи друга зелена площ, а някъде между нея и предишната ще видите един голям нов магазин. Това ще Ви остане в съзнанието: три големи зелени петна, а между тях някакви нови сгради.

Може би ще Ви хрумне (Вие сте интуитивен човек): за чий въпросните сгради са се сложили рязко на две места насред зеленото!? Ще Ви хрумне също, че има едни досадници, които все скачат за такива неща. Скачаха във Варна, за Морската градина, скачаха в София – за Борисовата, скачаха и в Пловдив. Разни такива скачат постоянно за морето и планините, и вероятно вече Ви додяват. Същите такива Ви накараха да си махнете кметицата на „Младост“, а после Ви накараха да гледате един сутрешен блок от така познатата Ви Бистрица. И тия, последните, от Бистрица даже спряха бетоновозите. Няма начин да не се сетите. Тия дни беше. 

И тогава сигурно ще се сетите, че има едно място със забавно име в Стара Загора, нещо с Б. Едно място, за което Вашите хора в Стара Загора са Ви казвали. И сигурно са се оплаквали, че има едни местни, платени ли са, зелени ли са (че как!). И сто на сто Вашите хора в Стара Загора са се радвали, като откривахте новия парк в града и Вие рязахте лентата. Защото са си викали: правим на мястото на едни военни поделения нов парк и забравяме за тая каша с парк „Бедечка“, да го застрояват, че да се свършва. Да, мястото се казваше Бедечка, сещате се Вие. И сигурно Вашите хора са Ви споделили каква каша е там. Всъщност, никаква каша не е, впрочем, просто е – като навсякъде: взели, че върнали "ниви" в парка. И на тия "ниви" не искат да копат, а да строят. Но това е дълга тема, а обещахме да сме кратки.

Обаче, знаете ли, господин Борисов, минаха доста години вече и ние продължаваме да досаждаме. Не им даваме да строят в Бедечка. Искаме да строят другаде и да оставят парка. Той е замислен като зелен пояс и в това си качество би бил най-ценен. А сега е прекъснат от един нов магазин и едни нови блокчета. Сам ще се убедите, че е нелепо. Общо взето, банална история, господин Борисов. Банална, банална, но ние не се уморихме, та наскоро се наложи Общинският съвет да приеме решение да остави това голямото зелено петно Бедечка... зелено. Кметът предложи. Позова се на това, че решенията за застрояване на парка в годините са доста спорни, дори нищожни, защото май са взимани против всякакви правила и закони.
И зачакахме пълна забрана за строителство и ревизия на вече построеното. Но не би!

Онзи с блокчетата продължава. Май не му пука за Общински съвет и кмет. Или може би пък на тях премного им пука за него. Но едно е ясно, господин Борисов: явно на тях вкупом не им пука за Вас. Защото ако им пукаше, щяха отдавна да са Ви спестили необходимостта да четете тези редове и да са постъпили като Вас с „Младост“ и подобни. Вие си знаете: спирате, режете, уволнявате.

Защо в София може, а в Стара Загора не може, господин премиер!?

Защо някакъв местен бизнесмен налива основи ударно, та да не го хване забраната и да постави всички ни пред свършен факт? Знаете ли, че в парка Бедечка има хиляди ценни дървета, 300 декара зелена площ с алеи. И знаете ли, че строежите затвориха алеята, която води към 600-годишно дърво, национална забележителност. И знаете ли, тънкият хитряшки план явно е да има зелена площ под прозорците на новите кооперации. Защото нали, уж, спасяваме парка. Е, пардон, спасяваме парка и 4 кооперации в него. Пардон, и 8 кооперации. Пардон, 15.

Това се случва зад гърба Ви, господин Борисов. Вашият кмет и Общинският съвет искат едно, мислещите хора в града - също, а става друго!

Подробности, ще кажете... Само че ние Ви уверяваме, че сме адски изобретателни. Направихме от този казус национален символ, ще го направим и европейски, ако трябва. И го правим с наивна упоритост, която трае много повече от един мандат. Правим го с педантизма на убедените. И със здравия разум на патилите. Здравият разум, който напуска страната ни, но не е напуснал нас.

Затова спрете ги, докато е време. Потърсете дали и колко законно е било в годините всичко, което даде възможност Бедечка да се застроява, България да се презастроява.

Почнете от няколкото вдигнати блокчета насред стотиците декари зелено петно. Махнете ги, ако е редно! Или ги направете детска градина, ако трябва! Срежете сам лентата, няма лошо! Каквото е справедливо, редно и законосъобразно, направете!

Спрете наглостта, преди да се е бетонирала окончателно със здрав фундамент!

* * *

Това за фундамента е буквално. Докато Вие и Вашите сътрудници четете това писмо, те наливат бетон. За да може да няма връщане.

Обаче Вие прекрасно знаете, че връщане винаги има. Че винаги има какво да се направи. Че винаги има как да стане по-лошо, ако не ги спрете. Да ги спрете, да разчистите и да разследвате. Със съдействието на едни будни хора, които милеят за бъдещето на децата си.

Като се замислите, точно затова Ви избраха преди години: да сложите край на лошото, да разчистите след него и да вкарате лошите там, където им е мястото. Нали така беше? Чакаме Ви! В парк Бедечка!

С уважение: хората от „Запазете Бедечка“, Борислав Сандов, Тома Белев и приятели

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови