Законови промени ускоряват банковия запор

OFFNews 22 декември 2014 в 14:17 1721 0

Значително ускоряване на банковия запор предвиждат промени в Гражданско процесуалния кодекс, които бяха приети на заседанието на правителството днес.

Това ще се случи чрез изпращане на електронни съобщения за запор до банките. С промените ще се ограничат таксата и разноските, събирани от частния съдебен изпълнител при вземане, като те няма да могат да надвишават двойния размер на минималната работна заплата.

Промените предвиждат още при обявяването на вещи на длъжници за продан, първоначалната им цена да е пазарната им стойност, а при недвижими имоти - първоначалното наддаване да започва най-малко от стойността по данъчна оценка.

Най-съществените промени, които се правят в ГПК, се отнасят до премахване на междинното производство за признаване и изпълнение на съдебни решения. Разширява се обхватът на правилата за компетентността съгласно регламента, така че да се прилагат и по отношение на спорове с ответници от трети държави; повишава се ефективността на споразуменията за избор на съд и др.

Правят се и промени в Закона за защита от домашното насилие с цел да се осигури защита на жертвите на психическо или физическо насилие, дори когато се преместват, пътуват или работят в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови