Законопроект слага край на развъждането на норки и животни с ценни кожи

Във вторник изтича срокът за обжалване на заповедта на екоминистъра Борислав Сандов за забрана на вноса и развъждането на норки

КРАСИМИР КРУМОВ 09 май 2022 в 16:28 3525 0

Снимка КАЖИ

Законопроект, изготвен от експерти на сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (#КАЖИ) трябва да забрани и окончателно да реши въпроса с отглеждането при нехуманни условия на норки и други животни, ръзвъждани промишлено заради ценните им кожи. Това заяви пред OFFNews председателят на #КАЖИ Петя Алтимирска по повод на оповестеното от полската неправителствена организация „Отворени клетки“ разследване за условията във фермата на „Фармпро“ в старозагорското село Маджерито.

„Разследването на полските колеги потвърждава информацията, които имахме още през 2017 и кадрите, които излъчихме още тогава. Новите кадри, които са правени, очевидно, от разследващи активисти, показват, че във фермата за норки нищо реално не се променя. В същото време време данните от проверките на институциите показват нещо различно.“

В края на миналата седмица Богна Вилтовска, директор „Разследвания и интервенции“ на „Отворени клетки“ разпространи кадри от най-голямата българска ферма за норки, като показа здрави, болни и умрели животни на едно място с уговорката, че фермата, в която е извършено разследването, притежава браншов сертификат WelFur, който би трябвало да гарантира грижата за животните от страна на развъждащите. „Сертификатът, който имат, не е европейски сертификат, признат от ЕК, а секторен документ на браншовата организация на кожарската индустрия.“ – каза по този повод Петя Алтимирска.

Законовите промени, чиито автор е #КАЖИ предвиждат изменение и допълнение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност с въвеждане на забрана за отглеждане на животни за ценни кожи. „Там даваме и дефиниция на понятието ценни кожи.“ – допълни Петя Алтимирска. С приемането на промените ще бъде въведена забраната за изобщо за съществуване на територията на България на ферми за ценна кожа, не само на тези за норки.

Успоредно със предприетите законодателни стъпки, в опит да спре още по-рано отглеждането на норки при ужасните условия във фермата в Маджерито, още на 8 април т. г. със своя заповед министърът на околната среда и водите Борислав Сандов забрани вноса и развъждането на вида американска норка (визон) (Neovison vison) на територията на България. Заповедта беше пряката пътечка, по която с позоваване на Закона за биологичното разнообразие има юридическа възможност фермата в Старозагорско да бъде затворена веднага. Срокът за общественото обсъждане на заповедта започна да тече на 8 април, а краят му е във вторник, 10 май.

„Тревожното е, че собственикът на фермата е залял Министерство на околната среда и водите със становища срещу забраната.“ – коментира към линк с публикацията на OFFNews за старозагорската ферма Десислава Алексова, член на Асоциацията на парковете в България, доброволец в различни каузи за защита на животните. Пред репортер на сайта тя заяви, че голяма част от становищата срещу министерската заповед са на работници от фирмата „Градус“ на бизнесмена Иван Ангелов – Пилето, който е собственик и на фермата „Фармпро“ в Маджерито.

Аргументите срещу заповедта на МОСВ са обвити в социални и икономически мотиви, в частност за това, че много хора ще останат без работа. Това, според Десислава Алексова е спорно, тъй като в самата ферма не работят толкова много хора, текучеството е голямо. Причините са в тежките условия за труд, животните са агресивни и работниците ги обслужват с дебели ръкавици. Освен това самата ферма работи или на загуба или с малка печалба, твърди Алексова и допуска, че съществуването и повече е оправдано с това, че вътрешностите от пилетата на „Градус“ вместо на екарисажа, където трябва да се плаща, отиват за храна във фермата за норки.

За наложената забрана министър Борислав Сандов се е опрял на закона за биоразнообразието. Тъй като американската норка е инвазивен вид и представлява е сериозен риск за биоразнообразието и околната среда у нас. В многото случаи на бягство на животни от фермата се създават условие чрез вкарването на норките в чуждо за тях местообитание да навредят на представители на местната флора и фауна в конкуренцията за ресурси.

Това действително се случва, коментира Десислава Алексова. Излезли извън фермата норките нанасят вреди и дори да не са в индустриален мащаб, те са достатъчно за да навредят на местните стопани, които отглеждат, кокошки или зайци, както и да нарушат био равновесието, унищожавайки дребни гризачи, лалугери, диви зайци и прочие, смята Алексова. Подобни случаи на бягства на животни от фермата са посочени и в мотивите на заповедта на министър Сандов, в която са цитирани пет жалби на частни лица до МОСВ и ОДБХ в Стара Загора в периода 2018-2021 година. Въз основа на данни от поставени фото капани може да се направи извод, че в района на с. Маджерито има стабилна популация от американска норка и нутрия. Избягали индивиди регулярно се наблюдават от 2017 година.

„Настоящата заповед представлява решение за редуциране на общия брой екземпляри от вида, чрез забрана на вноса и размножаването, като това ще доведе до значително ограничаване на риска от изпускане в природата на неместния вид американска норка (Neovison vison), което от своя странна ще намали значително пряката заплаха за биологичното разнообразие в България.“ – се казва в документа, подписан от министър Борислав Сандов.

Предвидимият ход на собственика на фермата за норки в Маджерито след приключване на общественото обсъждане във вторник е да обжалва министерската заповед в съда. Според Петя Алтимирска и юристите, с които от #КАЖИ заповедта подлежи на незабавно изпълнение и оспорването и в съда не го спира. Възможно е отсрещната страна да обжалва и незабавното изпълнение.

Десислава Алексова говори за още един аспект срещу наличието на ферма за норки на фона на неприключилата пандемия от COVID-19. Според научни публикации, независимо от малкия брой изследвания и липсата на достатъчно изследвания и статистически данни, съществува хипотезата, че фермите за норки са източник на повишена заплаха при разпространението на COVID-19 и други опасни зоонози (заболявания, които се пренасят от животните и са опасни за хората – б. р.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови