Задържаха телефонни измамници, източили 50 хил. лв.

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2017 в 12:01 2642 0

Задържаха телефонни измамници, източили 50 хил. лв.

Добрички и варненски криминалисти задържаха четирима участници в схема за телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на МВР. На този етап от разследването е установено участието им в осем измами, общата стойност на които възлиза на над 50 000 лева.

В оперативно-издирвателните действия по разкриване на извършителите на телефонни измами са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Добрич, колегите им от ОДМВР – Варна и полицаи от добричкото Второ РУ и РУ – Тервел.

В рамките на проведеното съвместно разследване е задържан В.В. на 57 г. от добричкото село Стефаново. Мъжът е участвал в осем измами. При последните две, които са осъществени на 12 и 13 февруари, е пострадала 76-годишна жена от Тервел. Първо тя предала 320 лева, а по-късно още 40 000 лева, след като била заблудена по схемата за провеждаща се операция по залавяне на измамници. На същата схема жертва станала и жителка на Шабла, която хвърлила през терасата на апартамента си 5000 лева. 

На този етап от разследването е изяснено, че в престъпната схема задържаният играел ролята на „муле“. Повдигнато му е обвинение по чл. 210, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Междувременно, в хода на оперативните действия служители на областните дирекции Добрич, Русе и Варна извършили претърсвания на територията на Ветово, обл. Русе, и село Житница, обл. Варна. Открити са доказателства за съпричастност към престъпната дейност на други трима мъже, известни на полицията с подобни престъпления. След задържането им за срок до 24 часа, на единия от тях е повдигнато обвинение по чл. 210, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК и му е наложена 72-часова мярка за неотклонение.

Действията на разследващи от трите областни дирекции по изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на мъжете продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови