МВР предаде на Гърция телефонни измамници, заработвали в Солун (видео)

OFFNews 17 февруари 2017 в 09:51 4515 2

Българските власти предадоха в Гърция 7 души, участвали в група за телефонни измами. Задържаните българи са предадени в изпълнение на Европейски заповеди за арест. От МВР оповестиха инициалите на задържаните - /А.Х. /42 г./, А.А. /35 г./, Д.Я. /38 г./, Д.Д. /22 г./, Д.Д. /31 г./, Р.Д. /41 г./ и Б.Д. /42 г./. 

Телефонните измами са осъществени в периода 05.05 – 28.06.2015 г. Неутрализирането на групата, в която са участвали повече от 20 души, е осъществено благодарение на постигнатото отлично взаимодействие между ГД „Национална полиция“ и гръцките власти. В хода на разследването служителите от сектор „Престъпления против собствеността“ в ГДНП и на Дирекцията на полицията в Солун са комуникирали директно, а в операцията на наша територия активно са участвали криминалисти на ОДМВР – Русе и Велико Търново.

В процеса на работа било установено, че участниците в престъпната група са действали основно по две измамни схеми – внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение , или „близък“, причинил тежко пътно-транспортно произшествие със загинало дете, който спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадали от катастрофата. Подбирали жертвите си сред възрастното население на гръцкия град, представяли се за лекари, адвокати или техни роднини. За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали, двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек.

Посочените арести са продължение на предприети съвместни действия на българската и гръцката полиция, в резултат на които в началото на миналата година на българска територия, в Банско, е задържан Х.К. /27 г./, с кипърско и българско гражданство, който по първоначални данни се водел и лидер на групата.

В края на м.г. и януари 2017 г., под ръководството на ГДНП, на територията на Великотърновска и Русенска област са установени и задържани и останалите седем български граждани, участници в престъпната дейност.

На този етап е установено, че за периода, в който са действали, участниците в групата са атакували общо 34 възрастни хора, 20 от тях не успели да заблудят, други 14 превърнали в свои жертви, от които са взели различни суми пари и ценни вещи. По първоначални данни общата парична сума, която са придобили и са се опитали членовете на престъпната схема да придобият чрез причиняване на имуществена вреда и застрашаване на чуждо имущество, се равнява на € 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  42249

  2

  Denis Rizanov

  17.02 2017 в 11:39

  Пратете клипчето на онази кратуна с втечнен мозък - пепи министърчето. Да види КОГА И КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ пръстовите отпечатъци!
  И стига с тая политкоректност!
  "предадоха в Гърция 7 души" кви ДУШИ са тия тия бе?!
  "Задържаните българи са предадени" задържани са "БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ", не българи!
  Освен това "Задържаните са част от организирана престъпна група, в която по първоначални данни са участвали повече от 20 души. Освен български граждани, в нея имало и гръцки."

  15614

  1

  OTBPAT

  17.02 2017 в 10:10

  Любопитно е за колко време и на по колко ще ги осъдят гърците тия сладури :)
  тук само четем по колко хиляди са метнали през балкона разни хорица през ден, но за присъди или заловени...
   
  X

  Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт