Зачестяват проверките на пътна полиция - защо е важно да не караш пил?

OFFNews 23 септември 2022 в 14:24 1177 0

putnapoliciya

Снимка .

пътна полиция

Малцина помнят блажените времена, в които притежателите на шофьорски книжки и лични автомобили са били само скромен процент от населението и са приемали карането на кола по пътищата като отговорна дейност. Към днешна дата, за съжаление, родните пътища стават все по-опасно място заради своя тесен капацитет и високия брой на водачите, които си позволяват да карат рисково под въздействието на алкохол или опиати.

Логично следствие от тази тенденция, водеща до повишен брой инциденти и пътнотранспортни произшествия, е и изостреното внимание на пътна полиция, която става все по-бдителна на чувствителни теми като адекватността на водачите на МПС. Атрибути като дрегер за алкохол и тест за наркотици са неизменна част от екипировката на всеки полицай, която влиза в действие дори и при най-малкото съмнение.

Но като съзнателни и дисциплинирани автомобилни водачи не трябва да разчитаме на странични хора, макар и упълномощени с власт, да поемат отговорност за безопасността на нас и околните. Ето няколко абсолютно резонни причини, които дават отговори на въпроси като защо не е редно да заставаш зад волана пиян или под въздействие на упойващи вещества.

Застрашаваш своя живот и този на околните

Да започнем с най-очевидното. Шофирането под въздействие на субстанции, влияещи на нервната система, поставя под сериозна опасност способността ни да се контролираме, оттам и да управляваме адекватно превозното си средство. Едно подобно поведение може да има фатални последици както за нас, така и за останалите участници на пътя - тенденция, която за съжаление зачестява чувствително в последните години. В т.нар. “война по пътищата” годишно в световен мащаб загиват повече от 1,3 милиона души, а в национален - тъжната статистическа бройка се увеличава с поне сто нови жертви на всеки 365 дни спрямо предходния подобен период.

Рискуваш да си навлечеш сериозни административни последици и да носиш реална наказателна отговорност

Освен че може да е смъртоносно, шофирането под влияние на алкохол и наркотици е незаконно и води след себе си редица ефективни наказания като отнемане на книжка за период между 6 месеца и година, значителна глоба, условна и дори действаща присъда. Ако цените свободата си, то няма разумна причина на света, която да оправдае подобна стъпка, която може да я застраши.

Размера на административното наказание, съвсем логично, зависи от тежестта и честотата на провинението. Законово допустимата граница за алкохол в кръвта е до 0,5 промила, под която няма никаква опасност. В интервала 0,5 - 0,8 промила правото за управление на МПС се отнема за период до половин година и глобата е около 500 лева. За границата между 0,8 и 1,2 промила, наказанието се удвоява. Над тази стойност може да доведе до ефективна присъда. Имайки предвид зачестилите проверки на пътна полиция, е изключително важно да бъдем информирани за тези стойности.

Нанасяш непоправими травми на съвестта и нервната си система

Човекът е крехко същество и това е особено очевидно в моментите, в които е поставен пред екстремни обстоятелства. Кратък момент на лудост, невнимание или тийнейджърски порив могат да имат сериозни последици, които да оставят трайни щети на психическото ни здраве, които да наложат дълги, продължителни и най-вече скъпи консултации със специалист психолог. Неуспешното справяне с тях е предпоставка за развиване на депресия, тревожност, посттравматичен стрес и други сходни състояния, с които да се налага да живеем перманентно.

Най-добрата мярка срещу шофиране в нетрезво състояние е провеждане на адекватна информационна кампания и образоване на начинаещите (защо не и на по-опитните) шофьори относно рисковете от едно подобно поведение на пътя. Тъжната реалност е, че почти всяко българско семейство е пряко или косвено засегнато от сходни пътни инциденти, така че трябва да се стремим да бъдем по-емпатични и осъзнати, за да допринасяме за положителното развитие на света около нас, а не за нечия тъга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови