Взривиха ИПК 'Родина' (видео и снимки)

OFFNews 26 април 2020 в 10:33 7266 3

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Разрушиха комплекса на печатница „Родина“. Контролираният взрив бе днес малко след 9:30 часа и премина без инциденти.

Беше съборена само по-високата част от нея, а по-малката засега остава - тя ще бъде разрушена етаж по етаж. 

Недостроената сграда на ИПК „Родина“ на бул. „Цариградско шосе“ се събаря заради нефункционалност и контруктивни проблеми, съобщи фирмата, собственост на терена.

17-етажното бетонно здание е разрушено с дистанционен механизъм, като процесът по разрушаването бе съгласуван с всички компетентни институции. 

“Взривяват се първите четири етажа от сградата, като идеята на изпълнителя е тя да падне в посока "Полигона", обясни директорът на аварийното звено към Столичната община Красимир Димитров, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че след взрива ще започне почивстване на булеварда и ако има причинени щети на околните сгради като счупени стъкла, те ще бъдат поети от фирмата.

Все още не са ясни бъдещите инвестиционни планове върху терена, след като сградата бъде изцяло съборена.

На място остават линейки и пожарни. Забелязваха се много хора, които гледаха зад огражденията. 

Теренът е около 60 декара и е собственост на на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната - „Булфарма“.

За да се избегнат инциденти, движението беше временно преустановена, а автобусните линии - променени. 

Подготовката по самато взривяване продължи няколко месеца, като бяха изнесени големите бетонни парчета, за да остане само най-грубата конструкция.

История

Идеята за най-модерната печатница и редакционен корпус на Балканите възниква през 1976 г. Зданието е трябвало да приюти всички журналисти в София. Строителството започва след шест години. През 1987 г. печатницата е завършена. Тя е част от общия проект за издателско-полиграфически комплекс, в които да се настанят вестници и списания, наред с „Работническо дело“. Трябвало е да има 600 кабинета с различни издания. 

Проектът включва два корпуса - 17-етажна сграда и друга - на 3 етажа, както и две подземни нива, предвидени за гаражи. Комплексът остава до груб строеж в следващите 33 години.

През 2001 г. се обявява търг, но поради липсата на кандидати той се провяла. Стартовата цена е 7.5 млн. лв.  Появяват се слухове за интерес от германската фирма „ВАЦ“ за продажбата на ИПК „Родина“. Тогава държавата притежава 94.2% от капитала, а останалите акции са притежание на различни акционери.

През 2012 г. комплексът е оценен на 680 евро на кв. м. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прави търг, който печели Ирена Кръстева, бивш шеф на националния тотализатор. Тя трябва в срок от 1 г. да завърши строежа или да го разруши и да разчисти терена. Година по-късно купувачът претендира за разрушаването на 52% от застроените площи на ИПК „Родина“.

Повече за печатница "Родина" вижте тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

28.04 2020 в 01:54

Разрушаването на ИПК "Родина е позорно дело. Дълго време ще тежи на съвестта на тези, които го разрешиха и на тези, които го изпълниха. За жалост - ще се превърне в емблема на нашата глупост. Непременно трябва да станат публични разходите по разрушаването, както и за отстраняването и складирането на останките.

3910

2

Georgi Gracata

26.04 2020 в 14:04

Всичко върви по заветната повеля на ПАРТИЯТА: За да запазим влияние е необходимо да изградим икономически лостове,позиции в МВР и МНО както и влияние в Съдебната система.Препоръчително е переодична смяна на парламентарните мнозинства и непрекъснато роене на различни граждански общества.ДПС ще балансира политическите проблеми,а малцинствата ще са основа за печелене на избори.Необходимо е и създаване на контролирана интелигенция.

3810

1

Пенчо бре

26.04 2020 в 12:44

Спомням си първите дни на смяна на знамената. Живеех срещу строежа. Имаше кран с много висока и дълга "стрела". Бяха забравили да го застопорят и дни наред вятърът го разнасяше под небето, но на него някой беше сколасал да закрепи синьо знаме. Мина ми мисъл, че това опасно движение на "стрелата" е някакъв символ на настъпваща разруха.