Все повече са милионерите у нас, 100 фирми държат 80% от икономиката

OFFNews 25 юни 2015 в 10:26 6845 8

65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г. Това означава, че те създават близо 80% от брутния вътрешен продукт, който е 82 млрд. лв.

Приходите на челната десетка за 2014 г. са 23 млрд. лева. 

Десетте топкомпании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък, като в сумата не са включени банки и финансови институции. Това показват сметки на експерти, направени за “24 часа” на базата на информация, предоставена от НАП и други официални източници.

Данните обаче показват състоянието на компаниите за една година назад, тъй като в данъчните декларации се отчитат резултатите от изтеклата година.

Средната норма на печалба спрямо общите приходи на най - рентабилните фирми е около 23% за 2014 г. За сравнение тя е била 19% за 2013 г. Това означава, че през 2014 г. всеки вложен лев е донесъл 0,23 ст. печалба, при 0,19 ст. за 2013 г.

Някои от компаниите, които са на челните места, растат със 170% за година, докато цялата икономика има ръст от 1,4%, а през 2014 г. той бе дори под 1%.

Класации на най-успешните компании и у нас, и по света се правят по различни критерии.

Най-често фирмите се подреждат по размер на приходите. Според източници топ 10 от таблицата са 2 нефтени компании, 2 от търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет.

При преподреждане по критерий рентабилност се оказва, че половината от успешните 10 компании са от енергийния отрасъл.

На трето място излиза български производител на тютюн и тютюневи изделия, а на пето място се оказва златодобивна компания. Любопитен факт е, че рентабилността в енергийния отрасъл се движи в много широки граници- от 78 до 22%.

Рентабилността при производството на тютюн и тютюневи изделия е около 58%, а при фармацевтични фирми - малко над 21%.

Подреждането на компаниите по други критерии често показва изненадващи размествания в шортлистата. Например - през 2014 г. едно ЕООД, с предмет на дейност далекосъобщения е показало ръст от 145% на нетните си приходи. За същата година международна компания за карго превози е спечелила по 20 лева на всеки 100 лева собствен капитал. Голяма производствена фирма в машиностроенето е успяла само за година да стопи с 80% задълженията си към доставчици и клиенти. Останалите 9 компании от десятката по този показател са свили задълженията си с 55%.

По информация на работодателски организации най-много фирми в топ 10 по различните класации има в индустрията, и едва след това - в търговията и услугите.

Въпреки мненията, че все още има спад в строителството, всяка 29-а фирма, влязла в топ 100 за последните няколко години, е от този сектор. Обяснението е, че там има значителен финансов ресурс по различни европрограми.

Очаквано най-много успешни фирми има в София и областта, където са фирмите, произвеждащи около 43% от БВП.

147 млн. лв. са спечелени от собственици, но от продажба на фалиралите им фирми, а 545 млн. лв. са спечелили 259 физически лица за 2014 г., сочат данните на Националната агенция за приходите.

Всяка година данъчните обявяват класация за доходите и размер на платени данъци на физически лица, декларирали над 1 милион лева. От данните става ясно, че 226 млн. лв. са декларирани като спечелени от заплати и хонорари. За останалите 147 млн. лв. е обявено, че са били спечелени от продажба на дялове и на имоти. Обяснението на данъчни експерти за тази група милионери по доходи е, че най-често продажбата на дялове и имущество е на фалиралите им собствени фирми. И тъй като законът ги задължава да обявят сумите от тази продажба като личен доход, се оказва, че собствениците на закъсалите фирми са станали милионери за съответната година в класацията по размер на доходите за физически лица.

Данните показват още, че в топ 10 на заможните данъкоплатци, вписали доход от над 1 милион лева, има петима чужденци и петима българи.

Статистиката на данъчните показва, че броят на милионерите по доходи вече се увеличава всяка година и е преодолян шокът от тежките 2009 - 2010 г., когато данъчните отчитаха само 29 милионери. 

Профилът на богатия българин, който официално декларира внушителни лични доходи, остава почти непроменен - той неизменно е мъж, от София, на възраст от 40 - 50 години. Най-много милионери, както е и при печелившите компании, има в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови