Пада банковата тайна в Швейцария за родните милионери

Българин в списъка с данъчните измамници притежава 150 млн. евро

OFFNews 25 май 2015 в 12:51 12011 3

Банковата тайна на швейцарските банки векове наред е официална държавна политика и огласяването на имена и адреси на банкови вложители и до днес е криминално престъпление, съобщава в. "Sonntagszeitung".

Въпреки това Конфедеративната данъчна служба на Швейцария (Eidgenössischen Steuerverwaltung (ESTV) взе решение и започна да публикува в Интернет имената на данъчни измамници.

Причината е, че службата е затрупана от искове за предоставяне на данни за чужди граждани, които са заподозрени, че укриват данъци и срещу тях се води разследване. С огласяването на тези имена данъчната служба иска да подпомогне тези разследвания и позволява на заподозрените лица да се защитят юридически или да предприемат съдебни стъпки срещу огласяването на техните лични данни - коментира Александър Дюма от Конфедеративната данъчна служба.

Данъчната служба ще обяви трите имена, дата на раждане и последния известен адрес на клиентите. Но това се отнася само за лицата, които швейцарските данъчни власти не са успели да открият по друг начин и затова са издирвани публично. Имената, които ще бъдат огласени, се намират в базата данни, които бяха откраднати от швейцарския клон на британската банка HSBC от Ерве Фалсиани - бившият системен администратор на банката, който в момента се укрива във Франция.

Oще през 2010 г. бившият шеф на НАП Красимир Стефанов получи информация от прословутия "Швейцарски диск" със сметки на българи в Credit Suisse, която му бе предоставена безплатно от немските данъчни власти. По мнение на нашите данъчни власти тогава авоарите на българи в швейцарски банки са между 100 и 300 млн. евро.

Към настоящия момент България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци - 74 души. Те са укрили суми на стойност около €300 млн., като вложителят с най-голяма сметка притежава €150 млн., а останалите суми са на стойност между €2 млн. и €10 млн.

Когато през февруари т. г. гръмна аферата с Ерве Фалсиани, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че България не е получавала данни за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария. Информацията за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария, се получава от НАП. Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП", обясни Горанов.

Според него персонална информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария. Става дума за ограничен кръг лица, съществува и възможност съответното физическо лице да скрие самоличността си, като избере да внесе данък върху лихвите си в Швейцария. За 2013 г. размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП, е около 900 000 лв. Справката за 2014 г. трябва да бъде получена през 2016 г.

Първото огласено име е на Франсиско Хосе Ортиз фон Бисмарк - племенник на райхсканцлера на Германския Райх Ото фон Бисмарк, който е в неизвестност за швейцарските данъчни власти. Последната информация за него е, че на 4 ноември 2010 г. е бил в Цюрих, за да отбележи рождения си ден. Същото важи и за майка му Гунила фон Бисмарк, наричана "некоронованата кралица на Марбея". Друго любопитно име сред първите, огласени в списъка, е на германския гражданин Кристиан Йегер, замесен в афера Eurolotto, при която той откраднал от сметките на свои партньори, с които играели в комбина, повече от €2 млн.

Няма да бъдат огласявани имената единствено на американските клиенти на швейцарски банки - в списъка ще има само техните инициали. Причината е, че американските данъчни власти са отправили групов иск за огласяване на американците, укриващи данъци, и ако бъдат огласени техните имена, съдебните процедури след това ще се превърнат в юридически фарс - казва Александър Дюма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!