Властта си прехвърля топката за цифровизацията след съда в Люксембург

OFFNews Последна промяна на 24 април 2015 в 14:15 2486 7

Властта не знае какво да прави, институциите си прехвърлят топката, след като съдът в Люксембург осъди вчера страната ни за калпавата цифровизация. Това установи проверка на OFFNEWS. 

С въпросите защо се е стигнало до осъдителното решение, какви мерки ще предприеме страната ни и има ли опасност зрителите да останат без безплатната цифрова телевизия се обърнахме към Министерството на транспорта и Комисията за регулиране на съобщенията.

"Предстоят разговори с Европейската комисия за това какво се очаква от нас, за да не се стигне до санкции за страната ни", заявиха от ведомството на министър Ивайло Московски. Оттам уточниха, че ще се работи в екип, в разговорите ще участват представители освен от министерството, от законодателната власт и всички институции, които имат отношение към проблема. "Очакваме предложения за мерки от КРС", заявиха от министерството на транспорта. 

Минути по-късно от Комисията на Веселин Божков изпратиха и-мейл в отговор на въпросите ни, в който се казва: 

В отговор на получените въпроси следва да посочим, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е компетентният държавен орган, който е натоварен с провеждането на държавната политика в областта на електронните съобщенията. Въпросите следва да са насочени към министерството и Управителния комитет – Орган по цифровата телевизия, като постоянно действащо координационно звено. Комисията за регулиране на съобщенията е независим регулатор, който изпълнява законите, приети от Народното събрание. Зададените от Вас въпроси касаят държавната политика и в този смисъл КРС не е компетентният орган, който може да отговори на тях.

България е нарушила три евродирективи при цифровизацията на ефира, навредила е на конкуренцията и е допуснала монопол в сектор, стана ясно от съдебното решение.

За цифровизацията бяха похарчени над 27 милиона лева от бюджета. През 2009 г. кабинетът "Станишев" започна процедурата за избор на оператори на мултиплекси, лицензии бяха дадени на латвийската "Хану про" и словашката "Тауърком", и двете непряко свързани с банкера Цветан Василев, които получиха и петте мултиплекса. В надпреварата бе забранено да участват фирми, които се занимават с излъчване на телевизия или пък са тв оператори в чужбина. Така бе елиминирана ОRF - Австрийската обществена телевизия, която още през 2008 г. бе заявила готовност да участва в цифровизацията у нас чрез своето дъщерно дружество ORS.

ЕК започна наказателна процедура срещу България, през 2013 г. служебният кабинет на Марин Райков проведе нов конкурс за оператор на мултиплекс, който бе спечелен от "Булсатком". Държавата обаче още не е осигурила честоти за него.

Решението на съда в Люксембург не води автоматично до парични санкции, ще плащаме обаче разноските по делото.

Ако не бъдат предприети адекватни мерки обаче, ни чака ново дело за налагане на глоба според тежестта на нарушението.

Засега позицията на властта напомня рекламната кампания на цифровизацията "Как, бе, момче, как да го свържа", като на Еврокомисята очевидно е отредена ролята на момчето. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 17:45

Е как да не знае властта какво да прави. Вежди да даде на ЕК 100лв, за да млъкнат. После да иде при мултеплексите на василев и пеевски да си ги иска обратно. Съселът ще гарантира, че кинтите не са фалшиви.
А може искров и василев да попеят, че да изкарат 100 лв за вежди. Вежди в замяна ще направи стабилна скулптура на банковата система. Баце ще и резне лентичката на фона на некоя цъфнала магнолия. Нищо сложно не виждам.

24.04 2015 в 16:53

айдеее, мултиплекса на пеевски и василев отиде...и без това се карат и не могат да си го поделят....евродепутата станишев да каже как така продаде цифровата на един единствен дебел успял мъж

24.04 2015 в 16:22

Ами като са правили далавери за да краднат сега пак ние ще плащаме. ГЕРБ, ДПС и БСП не се ли наядоха бе свинете станаха по тон вече оня с големите гърди не може да се побере в анцунга си пред магнолията!

24.04 2015 в 15:53

Дорбе, че сме в ЕС, та поне малко от малко да разриват Авгиевите обори! Иначе досега да сме по-зле и от Молдова!

24.04 2015 в 14:38

Имайте търпение, реформи не се правят за два дни, а поне за два мандата. Работим. Дори в момента гаджето на Лукарски е на курс по цифровизация, дигитализация и трепанация, та да оглави формиращото се Министерство на цифровизацията.

24.04 2015 в 14:34

Производителите на телевизионно съдържание игнорираха
създадения монопол в преносната среда.

Монопола бе в ръцете на фирми около КТБ и Цветан Василев.

Глобализацията на информацията допринесе за разрушаването на порочните планове за монопол.

През 1988г., заедно съветската „Внешекономбанк“ и "Българска външнотърговска банка" , основават „Булгарсовинвест“, преобразувана през 1994 г. в „Корпоративна търговска банка“.

Аман от КГБ и лизачите им от ДС.

24.04 2015 в 14:32

През 1988г., заедно съветската „Внешекономбанк“ и "Българска външнотърговска банка" , основават „Булгарсовинвест“, преобразувана през 1994 г. в „Корпоративна търговска банка“.

КГБ КТБ ДС ДпС - все тая

Тоя синджир започва още когато Кремъл започва да изнася и финансира революции.
За финансиране на революцията Украйна 3(три) пъти е подлагана на ГОЛОДОМОР.
Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП правят метеж в България, правят терористични атентати (вкл.атентата в черквата Света Неделя) и избиват високоинтелигентните и мислещи българи.
Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП установяват прокремълска диктатура в България.
Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП създават концентрационни лагери на о.Белене и другаде по кремълски образец.
Създават по кремълски модел политическа полиция - ДС подчинена на КГБ .
От " партията столетница " БКП провеждат ограбване на българския народ като изнасят пари посредством купуване на ГАЗ от Кремъл на най-висока цена в Европа, много над пазарната.