Видове оптични мрежи – предимства и недостатъци?

OFFNews 22 май 2023 в 14:53 703 0

Снимка pixabay

В днешно време е невъзможно да си представим използването на мобилни телефони или компютри без наличието на качествена интернет връзка. Оптичните варианти на тази услуга отдавна са станали предпочитани от потребителите при употребата на електронни устройства.

Те играят съществена роля за преживяването, което получавате по времето, в което използвате смартфона си. Затова е важно изборът на конкретен тип услуга да се взема максимално внимателно. Всяка оптична мрежа има своите предимства и недостатъци, които я правят предпочитана за определени потребители и неподходяща за други. Ето кои са различните видове, както и какви са техните преимущества и недостатъци.

Свободно-пространствена оптична мрежа

Свободно-пространствената оптична мрежа е метод за предаване на данни през въздушни пространства, чрез използване на лазерна или инфрачервена технология. Това се случва благодарение на лъч светлина, който се насочва от предавател към приемник, без да има необходимост от свързването на жици и кабели. Основното предимство на този тип оптична мрежа е високата скорост, с която се осъществява трансферът. Тя може да достигне до 10 Gbps, което я прави популярна в сфери, където осъществяването на връзка чрез кабели е или невъзможно, или твърде скъпо.

Друг плюс на тази услуга е нейната сигурност, която се дължи на лъча светлина, който не може да бъде прихванат с цел подслушване. По тази причина услугата се предпочита от правителствени организации, а също и от фирми или лица, чиято дейност изисква високо ниво на сигурност. Така се предотвратява изтичане на данни.

Свободно-пространствената услуга има и някои основни недостатъци, които са предимно свързани с логистиката, а именно:

Прекъсване на лъча светлина – при наличие на по-особени метеорологични условия, като мъгла и дъжд, лъчът с информация може да бъде прекъснат, а това да доведе до загуба на сигнал и данни, които се предават в точно този момент. Това е особено характерно за райони с по-чести бури и обилни дъждове;

Необходимост от ясна видимост – предавателят и приемникът трябва да изградят ясна линия на видимост, за да се осъществи този тип връзка. Това невинаги е възможно поради предизвикателствата на определени градски терени, в които има много сгради.

Тези два основни недостатъка е необходимо да бъдат взети предвид от всеки клиент, който иска да използва услугата в дългосрочен план. Те могат да попречат на използването на интернет връзката в моменти, в които тя ви е необходима.

Влакнесто-оптична мрежа

Влакнесто-оптичните видове използват кабели за предаване на данни на големи разстояния. Тези кабели са направени от стъклени или пластмасови влакна, които са проектирани да пренасят светлинни сигнали и вълни надалеч. Ключовото предимство на този тип системи е високата скорост при трансфер, която може да достигне до 100 Gbps или повече. Ето защо, този тип връзка се използва от бизнес сгради и центрове.

За разлика от свободно-пространствената, този тип оптична мрежа се характеризира с доста по-високо ниво на надеждност. Тя не се влияе от радиочестотни или електромагнитни смущения, които могат да прекъснат преноса на данни. Освен това не е застрашена от прекъсвания, причинени от дъжд или мъгла. Това я прави предпочитана за дългосрочна употреба от тези потребители, които залагат на максимална надеждност.

Въпреки предимствата, тя има и някои недостатъци. Един от основните е нейната цена. Инсталацията на кабелите и поддръжката често могат да бъдат сравнително скъпо начинание в дългосрочен план. Въпреки че са сравнително надеждни и защитени от различни проблеми, като прекъснат пренос на данни, те могат да бъдат повредени при злополуки или природни бедствия. По този начин, макар и доста рядко, може да се наложат допълнителни разходи за възстановяване. Имайте предвид това, когато избирате към кой от двата вида мрежа да се насочите.

Коя да изберете?

Двата вида услуги имат своите предимства и недостатъци. Свободно-пространственото свързване се отличава с високи скорости при трансфер на данни на дълги разстояния, но е уязвимо от прекъсвания, вследствие на влошени метеорологични условия и се нуждае от ясна линия между предавател и приемник. Системите, които използват влакна, се отличават с високо ниво на надеждност срещу смущения, но са по-скъпи за инсталация или поддръжка.
Изборът между тези две технологии зависи от различни фактори, които включват предимно специфичните нужди на потребителя, разстоянието за предаване на данните и наличния бюджет за инсталиране и поддръжка. Тази информация ви е необходима, за да придобиете представа и да решите кой е по-добрият избор за конкретната ситуация.

Независимо на кой от двата вида мрежи се спрете, отделете необходимото време, за да сравните техните характеристики, но и да проучите доставчика на услугата и неговата надеждност, съветват експертите от Нетера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика