Възпитатели крадат от деца, изкарват момичета по бельо за наказание

Скандалните случаи са от интернати на МОН. Омбудсманът Мая Манолова поиска закриването им

Симона Костадинова Последна промяна на 08 януари 2016 в 14:42 9750 6

Снимка БГНЕС, архив

Мая Манолова

Възпитатели крадат от затворени в интернати деца, наказват провинили се момичета, като ги извеждат на двора само по бельо.

За скандалните случаи от държавни интернати, подчинени на Министерството на образованието и науката, разказа омбудсманът Мая Манолова на специална пресконференция днес. Тя се позова на данни от представения днес доклад  на Националния превантивен механизъм след проверки в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища-интернати към Министерството на образованието и науката. Манолова поиска закриването им и създаването на 28 резидентни центъра от открит тип (по един във всяка област) и 4, от закрит тип, в които да бъдат отвеждани непълнолетни, извършили престъпления.

Проверяващите се натъкнали на насилие върху децата. В два от интернатите пък имало и бременни момичета, едното от които - на 14 години. 

Омбудсманът разказа за скандален случай, с който се сблъскала и го определи като "беднякът милионер". В един от интернатите при разходка дете си купило билет за лотарията и спечелило 1 кг злато или 100 000 лева. Възпитател взел билета под претекст, че ще го пази, а после си го присвоил. Манолова е сигнализирала за случая.

В момента деца се вкарват в интернати за неща, за които възрастните дори не носят отговорност, заяви Манолова.

"Някои от тези деца са там заради това, че са избягали от дома си, заради скитничество, просия, както и за проституция. Това показва, че те са жертви и вместо държавата да им окаже помощ, ги вкарва зад решетките. Държавата им е длъжник, защото ги е лишила от детство."

Затворените в интернатите нямат лично пространство, нямат дори собствено шкафче, нито достъп до телефон и интернет. Нямат и джобни пари, което ги принуждава да крадат.

"На едно от местата, където има интернат, хората бяха пропищели от набезите на децата в местния хоремаг. Но е нормално когато нямаш парти за една вафла, просто да си я вземеш", обясни Манолова.

Освен това образователният процес в интернатите бил на много ниско ниво. Манолова видяла например, че на някои места децата нямат дори тетрадки, а в други интернати дори не успявали да организират провеждането на учебни часове. Персоналът е демотивиран заради неясното бъдеще на реформата в областта, на много места липсвали педагози, психолози и социални работници. И въпреки това там все още имало хора, които искрено обичали работата си с децата.

Сега в страната има 4 възпитателни училища-интернати (ВУИ) - в Керека, Габрово; Подем, Плевен; Завет, Разград и в Ракитово, Пазарджик. Има и два социално-педагогически интерната (СПИ) - във Варненци, Силистра и в Драгоданово, Сливен).

Във ВУИ се настаняват деца на възраст над 8 г. и непълнолетни, извършили противообществени прояви, които са били наказани по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, но мерките не са дали резултат.

Наказанията по закона са: предупреждение; задължаване да се извини на пострадалия; задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението; поставяне под възпитателен надзор на родителите или попечителите; поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател; забрана за посещаване на определени места и заведения; забрана за срещи и с определени лица; забрана за напускане на настоящия адрес; задължаване на непълнолетния да отстрани със свой труд причинената вреда и обществено полезен труд.

Във ВУИ отиват и непълнолетни, спрямо които съдът е наложил такава мярка заради извършени престъпления.

В СПИ, които също са държавни училища подчинени на МОН, се настаняват малолетни над 8-годишна възраст и непълнолетни, които са извършили или за които съществуват предпоставки за извършване на противообществени
прояви.

Според експертите към институцията на Манолова законодателните промени трябва да вървят паралелно с първите крачки към закриването на интернатите - да се проучат досиетата на децата, да се подготви персонал за новите центрове. По думите на омбудсмана в рамките на следващата година този процес трябва да напредне много и някои от новите центрове да са заработили. Тя подчерта, че законодателната инициатива е на правосъдното министерство, но ако се налагало, тя също можела да напише закона.

Представения днес доклад е вторият подобен. Първият е от 2014 г. и е бил по-общ. Новият е конкретен, с предписания към всеки интернат. По новия доклад е работил екип, изцяло наследен от предишния национален омбудсман Константин Пенчев, подчерта Манолова и изтъкна, че между двамата има приемственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2016 в 14:30

Не, курво престаряла, не е нормално. Нормалното е държавата да я осигурява тая вафла, че и други неща, защото плащаме данъци. Освен ако вафлата не е твърде вредна според държавата, може би...

08.01 2016 в 17:39

Альоо,минусодателите, питайте идеала на всеки мигрант кога е изпитвала по-голям оргазъм - га създаваха тази проблемна диаспора или сега, когато се прави на майка-орлица. И аз съм отвратен.

08.01 2016 в 17:29

Ми то и аз нямам пари за Ферари.
Да взема да си взема едно без пари а?

08.01 2016 в 15:52

Ако някой знае как се възпитава мангал без бой, да каже,сега понеже вече сме еврогейско толерастко общество не ги закачаме и резулататите са налице -за миналата година над 100 убийства на българи от цигани !!!

08.01 2016 в 14:59

При Пенчев такива неща нямаше, откакто парашутираха тази настана ад в държавата, на мигрантите не им ли трябва омбудсман, да я взимат армаган.

08.01 2016 в 14:50

Е има си хас според червения боклук Маяма да не е нормално като нямаш пари за нещо просто да си го вземеш...