Възпитатели крадат от деца, изкарват момичета по бельо за наказание

Скандалните случаи са от интернати на МОН. Омбудсманът Мая Манолова поиска закриването им

Симона Костадинова 08 януари 2016 в 14:42 10471 6

Снимка БГНЕС, архив

Мая Манолова

Възпитатели крадат от затворени в интернати деца, наказват провинили се момичета, като ги извеждат на двора само по бельо.

За скандалните случаи от държавни интернати, подчинени на Министерството на образованието и науката, разказа омбудсманът Мая Манолова на специална пресконференция днес. Тя се позова на данни от представения днес доклад  на Националния превантивен механизъм след проверки в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища-интернати към Министерството на образованието и науката. Манолова поиска закриването им и създаването на 28 резидентни центъра от открит тип (по един във всяка област) и 4, от закрит тип, в които да бъдат отвеждани непълнолетни, извършили престъпления.

Проверяващите се натъкнали на насилие върху децата. В два от интернатите пък имало и бременни момичета, едното от които - на 14 години. 

Омбудсманът разказа за скандален случай, с който се сблъскала и го определи като "беднякът милионер". В един от интернатите при разходка дете си купило билет за лотарията и спечелило 1 кг злато или 100 000 лева. Възпитател взел билета под претекст, че ще го пази, а после си го присвоил. Манолова е сигнализирала за случая.

В момента деца се вкарват в интернати за неща, за които възрастните дори не носят отговорност, заяви Манолова.

"Някои от тези деца са там заради това, че са избягали от дома си, заради скитничество, просия, както и за проституция. Това показва, че те са жертви и вместо държавата да им окаже помощ, ги вкарва зад решетките. Държавата им е длъжник, защото ги е лишила от детство."

Затворените в интернатите нямат лично пространство, нямат дори собствено шкафче, нито достъп до телефон и интернет. Нямат и джобни пари, което ги принуждава да крадат.

"На едно от местата, където има интернат, хората бяха пропищели от набезите на децата в местния хоремаг. Но е нормално когато нямаш парти за една вафла, просто да си я вземеш", обясни Манолова.

Освен това образователният процес в интернатите бил на много ниско ниво. Манолова видяла например, че на някои места децата нямат дори тетрадки, а в други интернати дори не успявали да организират провеждането на учебни часове. Персоналът е демотивиран заради неясното бъдеще на реформата в областта, на много места липсвали педагози, психолози и социални работници. И въпреки това там все още имало хора, които искрено обичали работата си с децата.

Сега в страната има 4 възпитателни училища-интернати (ВУИ) - в Керека, Габрово; Подем, Плевен; Завет, Разград и в Ракитово, Пазарджик. Има и два социално-педагогически интерната (СПИ) - във Варненци, Силистра и в Драгоданово, Сливен).

Във ВУИ се настаняват деца на възраст над 8 г. и непълнолетни, извършили противообществени прояви, които са били наказани по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, но мерките не са дали резултат.

Наказанията по закона са: предупреждение; задължаване да се извини на пострадалия; задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението; поставяне под възпитателен надзор на родителите или попечителите; поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател; забрана за посещаване на определени места и заведения; забрана за срещи и с определени лица; забрана за напускане на настоящия адрес; задължаване на непълнолетния да отстрани със свой труд причинената вреда и обществено полезен труд.

Във ВУИ отиват и непълнолетни, спрямо които съдът е наложил такава мярка заради извършени престъпления.

В СПИ, които също са държавни училища подчинени на МОН, се настаняват малолетни над 8-годишна възраст и непълнолетни, които са извършили или за които съществуват предпоставки за извършване на противообществени
прояви.

Според експертите към институцията на Манолова законодателните промени трябва да вървят паралелно с първите крачки към закриването на интернатите - да се проучат досиетата на децата, да се подготви персонал за новите центрове. По думите на омбудсмана в рамките на следващата година този процес трябва да напредне много и някои от новите центрове да са заработили. Тя подчерта, че законодателната инициатива е на правосъдното министерство, но ако се налагало, тя също можела да напише закона.

Представения днес доклад е вторият подобен. Първият е от 2014 г. и е бил по-общ. Новият е конкретен, с предписания към всеки интернат. По новия доклад е работил екип, изцяло наследен от предишния национален омбудсман Константин Пенчев, подчерта Манолова и изтъкна, че между двамата има приемственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови