Възнамеряват да строят винарна до Иракли

OFFNews - Бургас 22 януари 2016 в 18:27 5784 3

Снимка Фейсбук групата "Да спасим Иракли"

„Винарна за винопроизводство с база за нощувки, обслужващи и рекреационни обекти“. Това е заглавието на инвестиционното намерение на „Дарс инвест“, а мястото е добре познато – в местността „Кладери“ до несебърското с. Емона. Именно същият инвеститор вече построи на близки терени ваканционно селище, което преди няколко година предизвика протести и бе обвързано със скандали.

Настоящият проект трябва да се реализира до ваканционното селище. Към момента, в РИОСВ – Бургас е представена документацията за инвестиционното намерение. Екоинспекцията трябва да прецени дали да се извърши оценка за въздействие върху околната среда. Имотите, на които евентуално ще се строи, са в границите на Натура 2000, както и на защитената зона за опазване на природните местобитания и на дивата флора и фауна „Емине – Иракли“ и на защитена зона „Емине” за опазване на дивите птици.

Инвеститорът е „Дарс инвест“ ЕООД, чийто собственик е „Емона 2000“. Последната фирма изгради ваканционното селище в местността, чийто строеж бе стопиран през 2013 г. от МРРБ и РДНСК. В последствие, съдът обяви заповедите на строителната инспекция за нищожни, защото категорията на строеж не отговаря на техните компетенции, а контролът трябвало да се извършва от община Несебър. Екоинспекцията по-рано дава „зелена светлина“. Тогавашният й началник, Бойчо Георгиев, поясни че положителното становище просто препотвърждава даденото от неговия предшественик преди години. Така, на това място се построи „ваканционно селище, ваканционен клуб и басейни“.

Проектът бе за 26 дка, но инвеститорите твърдят, че са го редуцирали в последствие. Добрин Иванов, който стои зад „Емона 2000“, отказа подробности към момента, с мотива, че намерението им е на твърде ранен етап. Обеща, че ще даде яснота за всичко, след като имат становище от РИОСВ – Бургас.

От фирмата са категорични, че ще спазят всички изисквания и ограничения, ако им бъдат наложени. Казват, че са изкупили земите в района именно с идеята там да не се допуска високо строителство и презастрояване. Идеята за винарна е провокирана от лозята, които имат в района. Поясняват, че проекта няма да се реализира на плажната ивица и няма нищо общо с плаж „Иракли“. От „Емона 2000“ заявяват категорично, че ще опазват природата, дори ще изградят втора пречиствателна станция. Първата, за вилното селище, е направена с техни средства. Добрин Иванов добави, че техният проект няма да е скрит от обществото, защото стои с името и фирмата си зад него. Подчертава, че е един от най-големите данъкоплатци в страната.

Сега топката е в ръцете на РИОСВ – Бургас. От община Несебър поясниха, че същите документи са постъпили и при тях и става въпрос само за инвестиционно намерение. Едва след реакцията на екоинспекцията и тяхното становище и при наличието на работен проект, ще стане ясно от каква категория ще е строежът и коя ще е компетентната инстанция за контрола му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!