Въпреки писмото от ЕК Денков твърди, че при него няма забавяне на оперативната програма

Александра Маркарян 27 април 2017 в 17:38 2865 0

Снимка БГНЕС

Министър Денков и зам.-министър Стойнева

Въпреки писмото на Европейската комисия служебният министър на образованието проф. Николай Денков заяви днес, че неговият екип не е допуснал забавяне по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Както OFFNews първи писа, в писмото от края на март от ЕК изразяват притесненията си от сериозното закъснение на процедурите по ос 1 (за научна инфраструктура). Това може да струва на България много милиони левове.

От ЕК отбелязват, че до допълнително забавяне е довело решението на служебния ръководен екип на МОН да прекрати поръчката за избор на фирма за оценители по проектите за центрове за върхови постижения и центрове за компетентност. На пресконференция за програмата днес Денков заяви, че не е било възможно това да бъде избегнато и че това не е довело до допълнително забавяне.

Той упрекна предшествениците си, в частност екипа на Меглена Кунева, че са задали много ниски критерии и че не са се съобразили с договореното с ЕК.

Според Денков писмото от ЕК изразявало опасения дали оценителите ще бъдат набрани в срок, а това вече е факт. Той увери, че решението на Комисията за защита на конкуренцията, която отмени решението му за спиране на поръчката, няма да забави процедурите. Оценяването тече, а решението на КЗК се обжалва от МОН и последната дума ще има Върховният административен съд.

Според Управляващия орган на програмата прекратяването на поръчката за избор на фирма и минаването към директно привличане на оценители е спестило половината пари от тези, които е щяло да бъдат дадени при работа с фирма-посредник.

Разходите за работата на оценителите ще бъдат до 900 хил. лв.

В момента проектите за центрове за върхови постижения и за центрове за компетентност се оценяват за административно съответствие и допустимост, без да получават точки. До края на май ще бъдат пописани договорите с оценителите и те ще бъдат разпределени в оценителни комисии. Те ще оценяват между 5 юни до 20 юли 2017 г. Планирано е договорите с победителите в конкурса да бъдат сключени до края на септември 2017 г. 

Съществен напредък по отношение на всички предварителни условия за реализацията на оперативната програма отчете зам.-министър Ваня Стойнева. Съгласувано с ЕК бяха разделени отговорностите на ниво заместник-министри; подготвени са вътрешни правила на МОН за избор на експерти, които да бъдат включени в екипите за организация и управление на проекти, изпълнявани от МОН; беше анализиран капацитетът на МОН да изпълнява проекти; екипите на проектите бяха оптимизирани и с тях бяха проведени две обучения, изброи Стойнева.

Служебният екип е свел до минимум риска от загуба на средства по оперативната програма, увериха Стойнева и Денков.

В резултат на тези усилия ще бъде наложена финансова корекция като процент не от цялата договорена сума по програмата до момента - 334 млн. лв., а като процент от 42,630 млн. лв. Това са договорените средства по процедурите за интеграция в детските градини и училищата и за докторанти и постдокторанти. Конкретният размер на финансовата санкция ще бъде определен след повторна оценка на 60 проекта, избрани на случаен принцип.

В края на служебния мандат извършените плащания по ОП НОИР са с 20% повече в сравнение с началото на февруари 2017 г., отчете още Стойнева. Към днешна дата те са в размер на 48 274 157,61 лв. За същия период договорените средства са 334 566 087,75 лв. или с 3,3% повече спрямо февруари т.г. 

За 23 юни 2017 г. е планирано следващото заседание на Комитета за наблюдение на ОП НОИР. На него комитетът трябва да одобри критерии за избор на нови операции, които се подготвят в момента. Това ще позволи договарянето на операции по приоритетни оси 1 и 2 (за наука и за образование) с общ бюджет от 346 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови